Възложител на делото „Галерия" е бившият шеф на ДАНС Петко Сертов.

Това каза председателят на парламентарната комисия за контрол над ДАНС Иван Костов след повече от два часа изслушване на шефа на българското ФБР Цветлин Йовчев.

Не можахме да получим повече информация как е процедирано, тоест дали има подпис на вътрешен министър, коментира той.

Депутатите от комисията ще искат от министър Цветанов проектозакона, който регламентира статута на ДАНС, за да формират своята позиция.

Следващата седмица комисията ще заседава в сградата на ДАНС, където ще бъде обсъждано изпълнението на бюджета на агенцията.

Припомняме, че информационното дело "Галерия" бе започнато от ДАНС по повод на публикации на спрения сайт "Опасните" и поради съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата.

В разработката попаднаха журналисти от почти всички национални медии и депутати.

Скандалът около делото избухна, когато депутати от вътрешната парламентарна комисия откриха уж случайно телефоните си в списъците с подслушвани лица в рамките на "Галерия".

По време на срещата са обсъждани използваните СРС-та по делото „Галерия", но според Иван Костов има начин депутатите да се запознаят с тях. Не са дискутирани и кадровите промени в ДАНС.

На въпроса на news.bg обсъдени ли са днес проблемите в ДАНС, за които преди време съобщи бившият шеф на контраразузнаването Рашко Зайков Костов отговори:

Това е работа на прокуратурата. Никой от колегите не е предизвикал интереса към тази тема. Това мога да кажа. Така че - има си органи. Ние не сме единствените, които контролират ДАНС.

Според Костов главният прокурор ще трябва да прецени дали може да се разсекрети „Галерия" до такава степен, че да се задоволи обществения интерес и всеки да има достъп до делото.

Процедурата по разсекретяване е почти завършена.

По думите на Костов е много важно как главният прокурор тълкува наказателния кодекс и специално законът за класифицирана информация.

Това според него е от особено значение, за да не се окаже така, че пълното разсекретяване, каквито са опасенията на агенцията, няма да я постави под ударите на закона.

Тогава едно разпореждане на който и да е било от каквато и да е висока инстанция няма да спаси никой. Това е техният проблем, посочи Костов.

На днешната среща той е получил уверението на Цветлин Йовчев, че няма да иманерегламентирано подслушване на журналисти.