Санкциите, които САЩ наложиха на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков не са изненадващи. САЩ многократно ни предупреждаваха, но ние не внимавахме в техните предупреждения. Това заяви дипломатът от кариерата Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на нашата страна във Вашингтон, за БГНЕС. Тя припомни, че още в първата си публична лекция у нас, пред Атлантическия клуб американският посланик Херо Мустафа заяви, че със зъби ще се бори с корупцията.

Пеевски отхвърли санкциите на САЩ като тенденциозни, търси правата си в съда

Пеевски отхвърли санкциите на САЩ като тенденциозни, търси правата си в съда

Счита, че е бил нарочно дискредитиран

"Бяхме предупредени, но както винаги не внимаваме в предупрежденията, които идват и от Вашингтон, и от Брюксел, и от Венецианската комисия. Тези предупреждения се осъществиха", отсече посланик Поптодорова.

Тя припомни също така, че решението за санкциите не е някакво внезапно хрумване, а резултат на дълго проучване. "Поредица американски посланици в София са алармирали своите администрации и са намирали съответния начин да го подсказват и на българските правителства, че у нас има проблем с корупцията и върховенството на закона", каза Поптодорова. Настъпи мигът, в който чашата преля. Свързано е и с един прозорец, който се отвори - да се извършат истински промени в определени системи на управление в България".

По думите ѝ, по много и съвсем заслужени причини Пеевски се е превърнал в емблема на всичко най-порочно, най-престъпно в българския политически, обществен, медиен и бизнес живот. Той събира всички несъвършенства в живота ни от 1990 г. насам. Но така както е нарицателно име и емблема, той не е сам.  Според нея от тук нататък "нашето домашно е да вървим надолу, ако искаме в действителност да дезинфекцираме живота си".

САЩ издадоха и 5 забрани на българи и техните близки да влизат в страната

САЩ издадоха и 5 забрани на българи и техните близки да влизат в страната

Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, Илко Желязков

Преди да вземат такова крайно решение, САЩ винаги правят един много детайлен анализ и съм сигурен, че явно са събрали достатъчно факти, за да могат толкова крайно да отсечат за тези две личности. Много е важно нашите институции да работят и да не разчитаме някой отвън да ни казва тези неща, нашата цел като служебно правителство е точно това - институциите да работят в полза на обществения интерес. Не може да бъде безконтролно и просто да текат едни пари в различни посоки. Това заяви вчера служебният министър на икономиката Кирил Петков пред БНТ относно новината, че САЩ налагат санкции на Васил Божков и Делян Пеевски, както и още длъжностни лица от България заради корупция.

Пеевски вече отхвърли като тенденциозни наложените му санкции и се закани да търси правата си по съдебен път.

Първи реакции на партии за санкциите от САЩ

Първи реакции на партии за санкциите от САЩ

ДБ, Мая Манолова и БЗНС