Мощна защита на България срещу опитите да бъде обвинена за участие в Холокоста заявиха на пресконференция в БТА от Клуба на приятелите българи и евреи.

Участие в нея взеха акад. Георги Марков, проф. Евгений Сачев, Петко Колев, Елко Хазан, Спас Ташев. Специален гост беше Самуел Ардити от Израел, който представи нови документи за ролята на различни български държавници при вземането на решението за спасяването на българските евреи.

„Съществува понятието антисемитизъм, но напоследък се поражда и понятието антибългаризъм, който за съжаление се изповядва от неавторитетната част на еврейското общество. Това са две срамни понятия за XXI век", коментира Петко Колев.

Спас Ташев от своя страна изтъкна, че напоследък има твърдения, според които в България се води държавна политика, която иска да прикрие събитията около спасяването на българските евреи.
Той подчерта, че е съхранена и издирена огромна документация, която показва борбата на българските държавници в периода на Втората световна война (1939 - 1945 год.) за запазване на българския неутралитет.
Сред тях е документ от Турция, според който България е искрена в своите твърдения за спасяването на еврейските си граждани, но след влизането на немските войници у нас, тя вече „не е господар на положението".

Редица други документи доказват засилващия се натиск от страна на Германия към българското правителство, изтъкна той.
Ташев припомни и решението на разширен състав на Върховния административен съд на Израел от 2005 година, който се произнася коя страна трябва да изплаща обезщетения на българските евреи, изпратени в трудови лагери.
Според констатацията на съда това трябва да направи израелската страна чрез германските фондове, защото по време на Втората световна война българското правителство е действало под натиска на властта в Берлин.

Особено остър в изказването си беше Самуел Ардити, автор на книгата „Спомени от годините на Холокоста - 1940-1943", изтъкнат общественик в Израел и изследовател по темата за съдбата на евреите през ВСВ.

„От както започнаха тържествата за 70-годишнината от спасяването на българските евреи чух много полуистини и фалшификации на историята", изтъкна той.
Ардити подчерта, че е в България на собствени разноски за разлика от други, на които им се плаща да подкопават името на страната ни по този въпрос.
В тази връзка той посочи името на Майкъл Биренбаум, който е нарекъл българите „хем спасители, хем убийци". „Такова животно, което да е хем спасител, хем убиец, не съществува", отсече Ардити.

„Нито българското правителство, нито царят, нито българският народ можеха да предотвратят депортацията на българите от Беломорска Тракия и Македония", категоричен бе Ардити.
По думите му „кръчмарите на балканите по време на ВСВ са били Адолф Хитлер и Адолф Айхман (началник на Отдела по еврейските въпроси към Гестапо - бел.ред.), но в никакъв случай българското правителство.
„Беломорието и Македония са завзети от Вермахта, не от българската армия", подчерта той.

Ардити показа и редица документи, предоставени му от "Яд Вашем", мемориалът на жертвите на Холокоста и героизма, които доказват, че българският цар Борис III e предприел редица действия в защита на евреите от българските територии и е пресякъл опитите на нацисткия режим да ги депортира.
Той отправи и остри критики към онези българи, които изменят фактите около спасяването на 48 000-те евреи и ги определи за родоклеветници, а онези евреи, които правят същото - за неблагодарници и нехранимайковци.

Самуел Ардити предположи, че кампанията по очерняването на ролята на България по време на ВСВ е добре финансирана от някой и посъветва страната ни да не се крие под масата.
Според него трябва да се създаде специален комитет, в който да вземат участие честни историци, общественици и изтъкнати фигури, защитаващи каузата по спасяването на българските евреи.