Определени сили се стремят да очернят България и да я изкарат виновна заради трудовите бригади за евреите, които са били единствения начин те да бъдат спасени по времето на Втората световна война. Това заяви зам.-председателят на Българо-еврейския научен институт (БЕНИ) проф. д-р Евгений Сачев на пресконференция в БТА по повод тържественото откриване с курбан на Мемориален знак на евреите от трудовите лагери край Неделино на 3 юли.

Той негодува, че от еврейската организация "Шалом" са започнали поставянето на паметници с надписи, които са обидни за държавата ни.

България е страна без холокост, подчертава Сачев, цитирайки думите на немски българист от втората половина на 20 век.

По тази причина от БЕНИ упрекват организация "Шалом", че преднамерено изкривява историческата истина за събитията през 1941-1944 г., вменявайки вина на България.

Спасяването на българските евреи - безпрецедентен акт в най-мрачните години на Европа

Спасяването на българските евреи - безпрецедентен акт в най-мрачните години на Европа

Това е едно от най-светлите постижения на България според Румен Радев

Председателят на БЕНИ Елко Хазан посочва, че през 2018 г. отново от "Шалом" са се опитали да закарат премиера Бойко Борисов в Скопие в измислен музей на холокоста, в който имало фалшиви български товарни вагони.

"Премиерът Борисов каза: България е страна без концлагери, а чрез труда си като трудоваци по българските пътища еврейските мъже са запазили своя и на сънародниците си живот", цитира думите на министър-председателя Хазан. Според него именно това е истината за т.нар. "трудови лагери".

Организаторите на тези паметни плочи от организация "Шалом" наблягат на думата "лагер", защото като се сложи едно "-конц" става концлагер, обясни председателят на БЕНИ. Той обаче уточни, че коректното наименование на тези лагери всъщност е "еврейски трудови дружини".

Според него е притеснително, че продължават опитите да се тълкува, че работата в тези трудови дружини е била безплатна, т.е. робска, каторжна и убийствена, каквато е била и идеята на Хитлер - да убива чрез труд.

Борисов в Тел Авив: България се гордее със спасяването на българските евреи
Обновена

Борисов в Тел Авив: България се гордее със спасяването на българските евреи

Отбелязваме 75 години от спасяването на българските евреи

Хазан подчерта, че факт, който удобно се пропуска, е, че по същото време като трудоваци са работели не само евреи, но също българи, турци и цигани.

"Аз като съм бил на ученическа бригада, това концлагер ли е било, или съм бил каторжник?", запита Сачев.

От БЕНИ призовават властите и Националния съвет на общините, с чиято помощ се поставят тези плочи, в бъдеще да не разрешават инсталирането на подобни паметници с надписи, които петнят името на България заради користни интереси.

От своя страна общественикът Маргарит Мицев изрази притеснението си, че от дълго време се правят опити България отново да придобие образ, който не отговаря на приветливото отношение на българския народ към другите.

Борисов: С морал, смелост и твърдост българите спасиха своите евреи

Борисов: С морал, смелост и твърдост българите спасиха своите евреи

Премиерът участва в церемонията за 75 г. от спасяването на българските евреи...

Някой се стреми да усвои пари с нечисти помисли и да въведе България в тресавището на лъжата, неистината и на обвинения, които са незаслужени, категоричен е той. Мицев уточни, че участниците в трудовите дружини с юдейско вероизповедание всъщност са били много по-добре поставени от служителите в трудова повинност.

Той заяви, че обществото трябва по-твърдо да отстоява българските национални ценности и достижения.

"Защо с лека ръка ние, българите, позволяваме да бъдем обругавани?", негодува той.

75 г. от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта

75 г. от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта

Въпреки натиска на Хитлер