Спасяването на българските евреи преди 75 години е един безпрецедентен акт. В най-мрачните години на Европа и нацизма, България извърши едно от най-светлите си постижения.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на еврейски организации от България и Израел, съобщиха от Президентството.

"Този знак, безпрецедентен в историята на Европа, обедини политици и държавници, интелектуалци, духовници и обикновени хора, да застанат в защита на своите съотечественици българските евреи", заяви още президентът.

Караянчева и депутати положиха венци в чест на спасението на българските евреи

Караянчева и депутати положиха венци в чест на спасението на българските евреи

Делегация от Израел също взе участие в честването

Държавният глава подчерта, че това не е случайно, защото българските евреи винаги са били важна и неделима част от българското общество и в челните редици на обществения живот, в изкуството, културата и науката.

"Това завинаги ще остане една от най-светлите страници в нашата история, събитие, с което ние се гордеем", добави Румен Радев.

Спасените български евреи имат важен принос в изграждането на Държавата Израел, припомни още Румен Радев.

Американският еврейски комитет скочи срещу позицията на Русия за българските евреи

Американският еврейски комитет скочи срещу позицията на Русия за българските евреи

Въпреки че България е била част от Оста, се е противопоставила на Хитлер

"България беше единствената малка страна, която се опълчи срещу големия нацизъм и каза "не". Нито една от страните в Европа и на Балканския полуостров не направи това, което направи българският народ, и като казвам български народ включвам всички - народът, свещениците, управата, даже и царят, който не подписа указа за нашето изпращане. Това беше акт, който трябва да се споменава, както казах и днес на освещаването на паметника, всяка година и навсякъде, за да се знае какво е направила България", заявиха представители на еврейските организации.

Отправено беше и предложение спасяването на българските евреи през Втората световна война да се изучава в учебните програми на българските училища, а българските ученици да посещават паметника на спасяването на еврейската общност в град София.

Руското посолство: Без Червената армия българите нямаше да спасят евреите си

Руското посолство: Без Червената армия българите нямаше да спасят евреите си

В изявление на руски език...