Скандал избухна преди днешното заседание на Социалната комисия, която трябва да обсъди случая със заразените със СПИН деца в дом „Асен Златаров" в София.

Столичният кмет изпрати на заседанието своята заместничка Албена Атанасова, която е инвалид. Оказа се, че НС не е достъпно за хора с увреждания.

Атанасова поиска сметка от председателя на Социалната комисия Драгомир Стойнев защо не са осигурени възможности за достъп до Зала „Изток" на Парламента, която се намира на 2-рия етаж.

Единствената зала, която е достъпна за хора с инвалидни колички е Зала „Огледална", но тя е изключително малка.
На днешното заседание на Социалната комисия присъстват и депутатите от Образователната комисия и интересът е изключително голям.

„Трябваше да присъства г-жа Фандъкова", оправда гафа си Драгомир Стойнев.
"Не е вината в г-жа Фандъкова", отговори му обаче Албена Атанасова.

Г-жа Фандъкова трябва да присъства, тя е длъжна да присъства", категоричен бе Стойнев.
В момента говорим за достъп, а не за длъжност, г-н Стойнев, опонира му отново Атанасова.

"Аз очаквах Цветан Цветанов, очаквах Фандъкова, очаквах всички поканени. Очаквам и Агенцията за социално подпомагане. След малко ще ви дам поканата. Достъпът го прави председателят на НС", категоричен бе Стойнев.

Осигурете достъп за г-жа Атанасова. Защо не сте осигурил достъп, ядоса се и депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова.

В крайна сметка двете комисии ще заседават в Зала „Огледална", която едва ли може да побере над 50-те души, дошли на заседанието.
Драгомир Стойнев обясни отново, че е очаквал кметът Фандъкова да дойде на заседанието и затова не е предвидена подобна ситуация.

Предварително бе определено комисията да заседава в другата сграда на НС - на площад Ал. Батенберг, където има достъп за инвалиди.
Заради това, че мнозинството си удължи работното време и заради актуалността на темата, заседанието бе насрочено за зала "Изток".

След като все пак депутатите решиха да коментират темата за дом "Асен Златаров" в София в зала "Огледална", заседанието се превърна в истински пародиен цирк.
Депутатите крещяха един през друг и редът тотално бе изпуснат.

Народни представители и гости стояха прави, други насядаха по земята. Зала "Огледална" се намира под първия етаж до депутатските тоалетни и няма прозорци. Затова и въздухът бе тежък.

Драгомир Стойнев за момент все пак успя да овладее ситуацията и обясни, че е поканил днес на заседанието вътрешния министър Цветан Цветанов, който не дойде. Явно не го интересуват децата на България, коментира червеният депутат.

Социалният министър Тотю Младенов пък закъсня, защото идваше от Кърджали, където трябваше да потушава проблемите с ОЦК-Кърджали.

Стойнев още веднъж изтъкна неудовлетворението си от това, че кметът Фандъкова не е дошла. Тя много добре е била информирана за това какво се случва в дома, смята Драгомир Стойнев.

Председателят на образователната комисия Огнян Стоичков от Атака се възмути от създалата се обстановка. За мен това изслушване без поканените лица не може да се проведе, заяви той и поиска отлагане на изслушването, докато се създаде по-нормална атмосфера.

По думите му извиканите днес лица от отговорните институции трябва да обяснят какво се е случило в дома преди парламентарната ваканция. Този случай за мен не търпи отлагане, категоричен е Стоичков.

Атакистът заяви, че в България има 68 домове за деца. Асен Златаров за мен е само върхът на айсберга, изтъкна той.

За мен тази среща започна с един политически привкус, коментира Снежана Дукова от ГЕРБ. Отсъствието на извиканите за днес лица тя „оправда" с Георги Първанов. На комисията "Хохегер" ексдържавният глава се явил чак на третия път, като се оправдал с много си ангажименти.

Чувствам се страшно огорчена, изтъкна Дукова. Според нея Драгомир Стойнев трябвало да започне днешното заседание с извинение към Албена Атанасова, защото според депутатката от ГЕРБ съвсем дискриминативно тя била оставена да чака зала в кулоарите на НС.

Драгомир Стойнев се извини от името на Цецка Цачева, че в НС няма условия за хора с увреждания. Това предизвика бурната реакция от страна на депутатите от ГЕРБ и ситуацията тотално излезе извън контрол.

Кой какво говореше, не стана ясно в какафонията от викове. От Мрежа за децата си тръгнаха ядосани от несериозното отношение към проблемите на дома и на българските деца като цяло.

Драгомир Стойнев поиска закриване на заседанието, но срещу него се изля порой от крясъци. Социалистът не можа да се справи с разярените си колеги и напусна заседанието.

Контролът пое Светлана Ангелова от ГЕРБ. Думата бе дадена на Албена Атанасова. В дома няма проституция, в дома няма наркомания, в дома няма СПИН, категорична бе тя. Домът, по думите й, е с капацитет от 55 места, от които в момента са заети 52. 9 деца, които уж трябва да са в дома, се издирват. 21 от децата в дома са с двама родители, 21 с един родител и само 2 са кръгли сираци. 36 от децата от дома учат в масови училища.

Според заместник-кмета по социалните дейности слухове са това, че има деца, заразени със СПИН, от които според нея някой има интерес.

Според Албена Атанасова проблем в дома е "системата за супервизия". Няколко фондации работят с децата от дома, стана ясно още от отчета й пред депутатите. Сухопътни войски подготвят съвместни спортни дейности с децат и ще изграждат в тях интерес към професията войник.
Предстои още да се осигури помощ за родителите на децата, за да си ги приберат.

Нито един от вас не е дошъл в дома, упрекна депутатите Албена Атанасова. Тя показа и снимки на дома преди и сега, подчертавайки, че настоящото ръководство на СО е подобрило условията за децата там.

Тя изтъкна, че лошото състояние на дома е от друго ръководство на СО.
Общинският съветник от БСП Калоян Паргов напомни обаче на Атанасова, че преди Йорданка Фандъкова, кмет на София е бил настоящият премиер Бойко Борисов.

Албена Атанасова отчете, че с всяка година с 1000 нараства броят на децата, които са реинтегрирани в собствените си семейства. Миналата година 6000 деца са се върнали при биологичните си родители. С 200 деца на година нарастват и осиновяванията, а 1000 деца вече са в приемни семейства.

Социалният министър Тотю Младенов също взе думата. Започнахме една амбициозна програма за деинституционализацията на децата, каза той. Всички трябва да обединим усилия, категоричен бе министърът.

Младенов дори намери време да се пошегува с малката зала, където заседава комисията. Ще викна Инспекцията по труда, тук са лоши условията на труд, подчерта социалният министър.


Дом "Асен Златаров"

След като избухна скандалът с дом "Асен Златаров" са изследвани децата във всички домове в страната за ХИВ, СПИН и васерман.
Само 2 са заразени с ХИВ- тези от дом "Асен Златаров" в София, стана ясно от доклада на шефа на Агенцията за закрила на децата Калин Каменов.

Не трябва да стигматизираме тези деца, подчерта той.

Стана ясно още, че за 2011 има 2200 случая на насилие над деца.