"Иска ми се България да се пребори за силен ресор в следващата Европейска комисия, който носи ползи и за нашата страна, и за Европа", коментира пред НоваТВ еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

"Дадох облик на ресор, който почти не съществуваше допреди две години. Срещам много голямо уважение от страна и на колегите, и на кандидатите за председател на ЕК", обясни Габриел надеждите си за преизбиране като еврокомисар.

Цветозар Томов: ЦИК не може да пренарежда листите

Цветозар Томов: ЦИК не може да пренарежда листите

Карадайъ и Пеевски трябвало да се откажат пред ЕП от местата си

Тя ще остане на настоящия си пост поне до 31 октомври, когато трябва да приключи мандатът на ЕК, но Габриел предполага, че процесът може да се забави заради големия брой партии в новия ЕП. Тя бе и водач на листата на ГЕРБ за евровота, но вчера се отказа от мястото си в ЕП, за да остане комисар, а вместо нея за Брюксел заминава Лиляна Павлова.

Павлова научила, че става евродепутат след решението на Мария Габриел

Павлова научила, че става евродепутат след решението на Мария Габриел

По думите ѝ България трябва да бъде представена с достойни кандидати

Относно оттеглянето на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ, Габриел коментира, че "трябва работа, смирение и постоянна връзка с хората. Виждаме желанието на председателя ГЕРБ г-н Бойко Борисов партията да бъде жив организъм, който се развива".

Управляващите са си направили необходимите изводи и си дават сметка за допуснатите грешки. "Хората прощават само веднъж. Имиджовият проблем ще продължава да намира своето добро развитие дотолкова, доколкото всеки един от нас е откровен и показва, че иска да работи с хората", допълни тя.

Лидерът на ГЕРБ винаги дава шанс да се поправят нещата и когато това не се случва, се той проявява безкомпромисност и прави радикални промени.

Цветанов не е незаменим според Менда Стоянова
Обновена

Цветанов не е незаменим според Менда Стоянова

Изборната победа не била на Борисов, а на ГЕРБ

Габриел обясни сравнително ниската избирателна активност на евровота с "отвращението" на гласоподавателите от това, че част от предизборната кампания не е била изградена върху идеи.

"Иска ми се 17-те българи в новия ЕП да останат обединени и да работят като един. Не носи полза в националната делегация да няма разбирателство по важни теми", добави тя

"Единната позиция има шанс да бъде чута и отразена в решението", коментира Мария Габриел.

Гласове за втора употреба

Гласове за втора употреба

Защо никой не обърна внимание на 61029 гласа, които съвсем съзнателно са отбелязали "не подкрепям никого"?