Шефът на полицията в Серес е гарантирал преминаването в двете посоки на товарни автомобили на ГКПП „Кулата” между 05.00 и 10.00 часа тази сутрин.

Това заяви Миролюб Столарски, председател на Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт във връзка блокадата на ГКПП „Кулата – Промахон”, цитиран от "Фокус".

Това е станало ясно по време на срещата на българските превозвачи и гръцките фермери вчера. 

Българските шофьори са приели гаранцията и днес след среща с транспортния министър Ивайло Московски, която е предвидена за 11.00 часа, ще решат какво да правят по-нататък.

Именно на "Кулата" през последните седмици се образуваха най-големите опашки от чакащи да преминат тирове. Вчера той отново бе блокиран. 

Припомняме, в неделя българските превозвачи вдигнаха контраблокадата на границата, след като в продължение на три седмици протестиращите фермери блокираха периодично двете ГКПП - "Кулата" и "Илинден", от което превозвачите търпяха милиони левове загуби. 

Вчера се състояха и преговори между гръцките фермери и премиера Ципрас, които обаче не доведоха до ясен резултат. Стачкуващите обявиха днес, че не са удовлетворени и ще подновят блокадите. Правителството на Гърция обяви, че не е готово на повече отстъпки пред фермерите.

В неделя, когато българските превозвачи вдигнаха контраблокадата, министър Ивайло Московски заяви емоционално, че не знае кой ще носи отговорността, ако границата бъде отново блокирана.