Тракия и Марица няма да бъдат завършени до края на мандата на ГЕРБ.

Това заяви на брифинг в Народното събрание Димчо Михалевски от левицата.

Той припомни, че когато Бойко Борисов дошъл на власт обеща да има завършени 3 магистрали до края на управлението му - Люлин, Марица и Тракия. Има непрекъснато закъснение в изпълнението на Лот 4, по думите на социалиста.

Има опасност магистралата да не бъде довършена до края на годината, предупреди Димчо Михалевски. Според него изпълнителят отклонява средства за свои лични хора, затова и строителите протестират. Над 15 милиона лева не са платени към подизпълнители, според социалиста.

Стойността на договора за изпълнение на Лот 4 на АМ Тракия е 174 705 600 лева без ДДС. Към 25 февруари 2013 г. текущият физически напредък на изпълнението е 59% или малко над 103 милиона лева. Платените средства на изпълнителя от АПИ към същата дата са над 135 милиона лева.

Скандално според червените е, че предварително са платени на изпълнителя над 32 милиона лева. Червените разполагат с данни, че АПИ не е глобила, както трябва изпълнителя за нарушенията по договора от негова страна. Вместо да му бъде наложена глоба от над 8 милиона лева, некоректният изпълнител е санкциониран само с малко над 4,5 милиона лева.

Към днешна дата на около 50 фирми работещи по строителството на лота не са платени близо 15 милиона лева.