Депутатите от цялата парламентарната група на ГЕРБ застанаха на трибунка в Народното събрание и поканиха премиера Кирил Петков да обясни в парламента какво означава терминът "форсмажор".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова започна изявлението си с реторична фигура с обръщение към медиите дали и те имат чувството, че парламентаризмът се е завърнал.

Ако преди време въпросът, който вълнувал българското общество, бил "кой?", то сега въпросът бил "къде е Кирил Петков?".

Форсмажорът на Нинова е отчаян ход, според Костадинов

Форсмажорът на Нинова е отчаян ход, според Костадинов

Получава се ефектът на доминото и ще загинат цели сектори

Защо председателят на парламента вече се е превърнал параван, зад който се крие безпомощният премиер, който не управлява процеси, не лидира ситуации и няма отговори, запита Атанасова. Тя очаква Никола Минчев да разбере функциите си като председател на Народното събрание.

Къде е Кирил Петков, попита още веднъж Атанасова, на фона и на това, че насроченото за днес заседание на МС беше отменено.

Някъде евакуирал ли се е или използва форсмажорно обстоятелство, попита още Атанасова и настоя Кирил Петков да обясни как вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова изземва функцията му на премиер и диктува не само дневния ред на обществото, а дневният ред на МС и на НС.

ДПС викат Нинова да обясни какво е форсмажор

ДПС викат Нинова да обясни какво е форсмажор

Те не знаят какво представлява терминът "форсмажор"

Атанасова иска конкретни отговори от премира Кирил Петков в парламента или, ще смята, че "Корнелия Нинова го е извикала някъде и се разбират като мъже".

Тома Биков заяви, че ГЕРБ са притеснени и от това, че най-големият форсмажор е да се даде на БСП да управляват икономиката и земеделието. Ако ДБ, ПП и ИТН искат да съучастват в подобни авантюри, да го правят, посочи Биков. Всички това правят в последните няколко дни - мълчат, дори и тези, които говорили в продължение на години се възмущавали. Толкова кротки хора и смирени като Христо Иванов, Иво Мирчев и Атанас Атанасов сега, Тома Биков не бил виждал.

Христо Иванов: С форсмажора Нинова създава напрежение

Христо Иванов: С форсмажора Нинова създава напрежение

ПП и ДБ против радикалния форсмажор

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че дори само новината за въвеждане на форсмажор към момента носи реална щета. Това, че управляваш, не значи, че можеш да не спазваш законите, каза Дончев и добави, че в това да се гарантира минимална доза сигурност на бизнеса и гражданите е перманентният провал на кабинета.

След много заявки почти от всички парламентарни групи, че не одобряват предложеното вчера от Корнелия Нинова, и народни представители от парламентарната група на "БСП за България" внесоха искане за изслушване на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова

Петър Кънев и Румен Гечев смятат, че най-подходящо е това да стане на следващото редовно заседание на Комисията по икономическа политика и иновации на 23.03.2022 г.

На заседанието са поканени да участват и представители на работодателските организации.