ГЕРБ не са се отказали от ратификацията на Истанбулската конвенция. Това стана ясно от изявлението на външния министър Екатерина Захариева. Тя се опита да влее разум, както самата се изрази, в БСП и им припомни, че именно борбата на левицата е за защита на правата на жените.

Първият ни дипломат заподозря социалистите, че искат да извлекат политически дивиденти като се противопоставят на конвенцията. Захариева посочи, че няма да сме задължени да признаем еднополовите бракове. Конвенцията не ни задължава да признаем трети, четвърти, пети пол, увери тя. Социален пол пък бил термин от десетки години.

Драгомир Стойнев: БСП иска конкретни мерки вместо Истанбулската конвенция

Драгомир Стойнев: БСП иска конкретни мерки вместо Истанбулската конвенция

ГЕРБ във властта - пагубно за обществото според червените

Конвенцията не е приета на бързо или без дебат, подчерта външният министър. От 2013 текат спорове по нея. Проучвания показват,че 91% от убийствата на жени се извършват от мъже, само в 9% убийствата са от непознат мъж. По-големият процент е на близки мъже на жените жертви.

Захариева увери, че герберите са готови на широк дебат. Конвенцията ще учи децата,че не е нормално да се бие жената. Щяла да осигури превенция и сигурност на жертвите на насилие.

Правосъдният министър Цецка Цачева пък изтъкна, че борбата с насилието над жени е във фокуса на всички европейски институции. Можело да ратифицираме конвенцията с резерви. Депутатите щели да решат окончателното съдържание на ратификацията.

Тя недоумява как българските социалисти се противопоставят на Конвенцията. Всички притеснения, неясноти и възражения могат да бъдат разсеяни, успокои Цачева. Категорично не става дума за трети пол, подчерта правосъдният министър. Няма нужда да бързаме, настоя тя.

Станишев счита, че БСП допуска политическа грешка с Истанбулската конвенция

Станишев счита, че БСП допуска политическа грешка с Истанбулската конвенция

Действията на БСП били в полза на ГЕРБ, за да се отвлича вниманието от сериозни вътрешни проблеми

И парламентарният шеф Цвета Караянчева се противопостави на насилието над жени. В сряда в 14.00 часа тя организира дебат в парламента за дискусия по Истанбулската конвенция.

Имаме воля да направим максимално отворен дебат, подчерта тя. На срещата ще присъстват и митрополити, които също имали притеснения. Евродепутатът Ева Майдел посочи, че преди месец БСП на форум на ПЕС е защитила Конвенцията. 1 000 000 български са подложени на насилие и затова тя недоумява как Корнелия Нинова не подкрепя тяхната защита.