Започва активната работа по организацията на вота. Вече проведохме едни избори. Смятам, че тези ще проведем още по-добре. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев преди редовното заседание на правителството, съобщава Нова телевизия.

По негови думи това е основната разлика между служебното и редовното правителство - задачата на първото е основно да осигури честността и легитимността на изборите.

В Изборния кодекс много ясно е посочено кой има водеща роля при провеждането на избори, а това са избирателните комисии и респективно Централната избирателна комисия, изтъкна Главчев.

Димитър Главчев зове МВР да не се поддава на провокации

Димитър Главчев зове МВР да не се поддава на провокации

Премиерът е готов да се раздели с недобросъвестните в изпълнителната власт

Той посочи, че ще държи да се изпълняват функциите, както са разписани в законодателството.

"Няма да приема да ни се вменяват функции, каквито не са предвидени по закон на служебното правителство, но много ще държа да се изпълняват функциите от наша страна в рамките пак както са разписани в Изборния кодекс", изтъкна премиерът.

В Община Кочериново вече има вода, обяви Главчев.

Той съобщи и че теренът за бъдещата детска болница вече е разчистен. Премиерът обеща скоро да отиде на място и да провери как ще продължат процедурите. "Ще работим с ускорени темпове, за да се реализира това, което можем в нашия мандат да направим", подчерта Главчев.

На днешното заседание бяха приети промени в Закона за защита на потребителите, чрез които в законодателството се транспонира ключова европейска директива, която защитава колективните интереси на потребителите и касае т.нар. колективни искове.

"С Директивата за колективните искове се дава възможност на хората да се обръщат към оправомощен орган, който да предяви иск за обезщетение от тяхно име. Съгласно проекта на закон оправомощени органи да водят такива искове ще бъдат Комисията за защита на потребителите и сдружения на потребителите, които отговарят на определени изисквания", поясни министър-председателят.

Главчев е доволен от организацията на изборите

Главчев е доволен от организацията на изборите

Той изрази надежда, че ще има редовно правителство, което да изкара пълен 4-годишен мандат