Социологът Андрей Райчев и политологът Огнян Минчев коментираха изострения тон в последно време в българската политика между управляващи и опозиция.

"Лидерът на опозицията Корнелия Нинова не бива да се гони от залата. Това преди всичко е от глупост. Помрачава целите, които представят. Борисов трябва да осъди това. То по никакъв начин не е в полза за властта. Те сигурно днес много пъти са съжалили, че са сложили този човек начело на Народното събрание", изтъкна Райчев пред БНР.

Главчев спря микрофона на Корнелия Нинова и я изхвърли от залата
Обновена

Главчев спря микрофона на Корнелия Нинова и я изхвърли от залата

А БСП вика смирено и възпитано Борисов в парламента

По думите му, в политиката нямало как да няма театралност. "Те говорят като актьори, изпратени от нас в този театър. Но това е нашата власт и нашата опозиция. Работа на опозицията е непрекъснато да критикува властта", припомни основни положения Райчев.

От своя страна Огнян Минчев отбеляза, че имало игра на нерви, но имало и дългосрочни причини.

"За Нинова е много важно да се покаже като ефективна опозиция. Отвори си много фронтове в партията. В конфликт е с много от старите кадри. Не можа да победи на парламентарните избори и това ескалира нейната позиция. А БСП няма кой знае какви шансове да се превърне в управляваща, освен ако не влезе в коалиция. Нинова върви по повърхността и създава този тип конфронтация", смята Огнян Минчев.

Според него ГЕРБ също има проблем - третият мандат създава ясна представа за преяждане с власт. Очевидно е, че има нужда от нова легитимност. Отчаян опит за това е проектът за ревизия на приватизацията. Целта е да се покаже, че са единствените, които не са оцапани.

Патриотите обидени от поучителния тон и езика на Нинова

Патриотите обидени от поучителния тон и езика на Нинова

Нинова си мобилизира групата да я защитава, смята Искрен Веселинов