Изпълнителният съвет на Движение "Да, България!" реши заедно с партньори от демократичната общност да състави анкетна комисия "Контрабандтабак".
Призовавам всеки, който разполага с информация по темата за приватизацията, скритите собственици, контрабандата, прането на пари, съсипваните на производствените мощности на "Булгартабак", както и за политическия и прокурорски чадър върху този казус, да ни съдейства.

Този призив отправи бившият правосъден министър Христо Иванов пред медиите. Той увери, че ще гарантира анонимността на хората, които биха съдействали.

Турски доклад обвинява Булгартабак в контрабанда

Турски доклад обвинява Булгартабак в контрабанда

Активисти от "Да, България" организираха протестна акция пред Булгартабак

Решението му идва седмица, след като призова политическите сили в парламента да създадат анкетна комисия за доклада на турските служби. В документа се говори за контрабанда на цигари с източник "Булгартабак". От прокуратурата още търсят доклада и мястото, където се споменава тази информация, пише бившият правосъден министър и лидер на "Да България" Христо Иванов.

Той припомня, че са поискали парламентът да изясни: "кой държи политически и прокурорски чадър над казуса", както и да бъде свикано заседание на КСНС по темата. Нито парламентарните партии, нито държавният глава (Румен Радев - б.р.) ни отговориха по какъвто и да било начин. Очевидно ги е страх от тази тема, констатира Иванов.

"След едноседмична пропагандна канонада, вчера Пеевски изкара на улиците на София стотици свои служители и се опита да се скрие зад гърбовете им", пише Иванов и допълва, че бил поканен в сутрешния блок на обществената телевизия БНТ, след което участието му е отложено. Подобна ситуация се получила с още две телевизии.

"Точно този похлупак от мълчание и страх позволява на цялата схема около Булгартабак да съществува с години. Позволи и ще позволява и други подобни казуси - АЕЦ "Белене", КТБ, другите гнили ябълки в банковия и застрахователен сектори, черната дупка в здравеопазването...", пише Иванов.

Припомняме, по време на протеста на служещите от "Булгартабак" пред офиса му, той се опита да разговаря с работниците, но техните организатори не му позволиха.

Христо Иванов поискал разговор със служителите на "Булгартабак"

Христо Иванов поискал разговор със служителите на "Булгартабак"

Министър Караниколов най-сетне да каже #КОЙ е собственикът на Булгартабак, поиска Христо Иванов

"Това, което националната телевизия не ми позволи да им кажа днес, е че ние искаме всичко, което искат и те за себе си: нормална работа, в нормална компания, в свободна и правова държава", пише бившият правосъден министър.

Той припомня закриването на фабриката в София и как уволнените им колеги протестираха пред парламента. "Ние искаме "Булгартабак" да има нормален инвеститор с пазарна стратегия, а не анонимен криминален феодал, който източва дружеството и поетапно ликвидира работните места", заяви Христо Иванов.

"Искаме служителите да работят и получават адекватно възнаграждение със защитени трудови права, а не да ги държат в зависимост и да ги принуждават да участват в организирани протести като жив щит и да им казват кога да говорят, кога мълчат, и как да гласуват", пише той.