Третият мандат за съставяне на правителство по необходимост е колективен спорт и ако получим мандата няма да го получим, защото сме големи - имаме 16 души, а заради нашата диалогичност, възможността да разговаряме с всички и да поставяме националните приоритети пред емоциите. Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред журналисти в парламента.

Оттук нататък предстои заложения по Конституция опит за кризисен трети мандат. Всяка партия ще трябва да помисли иска ли избори и какви аргументи има - тяснопартийно обвързани или страната да се стабилизира, каза Иванов.

Ако им бъде даден третият мандат за съставяне на правителство, Демократична България ще предложат формула за кабинет. С малко повече отговорност, отрезвяване, мисля че може да се реконструира досегашното мнозинство, ако всички са си направили някакви изводи, и да се излъчи кабинет, който да не е толкова политически, а може би с по-ограничен времеви обхват да преведе страната през зимата.

Христо Иванов не смята, че на всяка цена трябва да има кабинет. "Ние сме длъжни отговорно да се опитаме да го съставим и той би имало смисъл да съществува, ако продължим тенденцията на промяната и реформата - ако бъде кабинет на промяната", изтъкна той.

Според него има логика премиерът да бъде излъчен от средите на "Продължаваме промяната". ДБ биха преговаряли с всички партии от бившата четворна коалиция, включително и с ИТН, ако получат третия мандат.