България ще може да плаща разсрочено отбранителни продукти и услуги придобити по Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ, съобщиха от министерството на отбраната.

Съобщението идва почти година след като страната ни преведе всички $1,2 млрд. по международните договори за доставката на осемте изтребители Ф-16 Блок 70 от Правителството на САЩ.

Преводът бе нареден до Агенцията за подпомагане в областта на сигурността (Defence Security Cooperation Agency - DSCA) по сметка на Република България.

Писмото, че може да плащаме разсрочено подписаните до сега договори по Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ (FMS) за придобиване на самолети F-16 и други отбранителни продукти е от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на Департамента по отбрана на САЩ (DSCA). В него се казва, че страната ни е в списъка на страните, които могат да заплащат разсрочено (на вноски по тримесечия) дължимите суми при сключване на нови договори по FMS.

Следва да се отчита, че DSCA ще прилага възможността за разсрочено плащане в зависимост от продължителността на договора и обема на доставяните отбранителни продукти.

Това ще позволи на Министерството на отбраната да прилага гъвкава схема за финансиране при придобиване на отбранителни продукти и услуги и да намали ресурсното натоварване на бюджета за отбрана през следващите години, обясняват от МО. 

Договорът с Lockheed Martin е до 2027 г. с три години поддръжка, обясняват от МО

Договорът с Lockheed Martin е до 2027 г. с три години поддръжка, обясняват от МО

Първите 2 самолета пристигат 2023 г., поселдните 2 през 2024 г.

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Припомняме също, че заради покупката на осемте изтребителя България емитира нов дълг от 700 милиона и 600 хиляди лева от началото на годината до 29 юли 2019 г.