От КНСБ подкрепят протестните действия на работниците и служителите в музеите и галериите. От синдиката призовават депутатите да осигурят договореното 25-процентно увеличение за всички браншове в културата. Това се казва в декларация на синдиката.

В текста се изтъква, че отлаганите мерки за достойно повишаването на доходите на работещите в структури от сферата на Културата и наслагваните с години проблеми рефлектират днес и провокират протести за достоен труд и справедливи доходи, се казва в декларацията. 

Всички музеи и галерии да затворят на 22 февруари, призовават от синдикат "Подкрепа"

Всички музеи и галерии да затворят на 22 февруари, призовават от синдикат "Подкрепа"

Протестът е заради ограничените средства в проектобюджет 2022

Предвидените средства за увеличение на стандартите за финансиране на културните институти са недостатъчни, категорични са синдикалистите.

"На практика предвидените ежегодни ръстове само на база "догонване" на увеличение на минималната работна заплата водят до изравняване на възнагражденията на квалифицираните специалисти с тези на неквалифицираните", пише в декларацията.

Музеи, галерии и библиотеки обявиха национален протест до юни

Музеи, галерии и библиотеки обявиха национален протест до юни

Средната заплата в сектора е около 800-850 лв.

От синдиката уверяват, че искат ръст на доходите на работещите в бюджетната сфера с минимум 10%, а за работещите "на терен" с 15%. Според нас е необходимо поне да бъде компенсирана рекордната инфлация. Към януари 2022 г. тя е с 9,1% по-висока спрямо същия период на предходната година, което е най-високата стойност от над 24 години.

Този ръст няма да повиши покупателната способност на служителите и няма да доведе до реална конвергенция спрямо средноевропейските стандарти на заплащане, но поне ще има компенсиращ ефект върху вече загубени възможности на хората, които не са спрели да изпълняват своите служебни задължения в сложната икономическа конюнктура през последната година.