И Любомир Каримански от ИТН не е привърженик на мораториума, който обаче бе гласуван от народните представители и то на два пъти - първо гласуваха предложението на ГЕРБ, а на следващия ден го прегласуваха с променени дати.

"Лично аз не съм привърженик на мораториума заради принципа да не се намесваме в работата на независимите регулаторни органи. Ние по принцип не трябва да се намесваме в който и да е орган, защото така го превръщаме в зависим", посочи той в студиото на Нова телевизия.

Припомняме, че гласуваното в Народното събрание изненада правителството, а и след това с изключение на БСП и "Възраждане", от всички парламентарни групи се изказаха против такъв мораториум принципно. Дори и предложилите го от ГЕРБ заявиха, че мораториумът е вреден.

Делян Добрев не знае как от ГЕРБ предложиха мораториума

Делян Добрев не знае как от ГЕРБ предложиха мораториума

Някой иска да вземе милиардите оборот на "Булгаргаз"

 

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента не смята, че цените на електроенергията ще скочат рязко след отпадането на мораториума.

"Имаме решение как трябва да бъдат направени компенсациите за първото тримесечие на годината. Има възможност и таванът за "ден напред" да бъде не 30%, а дори 35%, което е в полза на бизнеса", увери още Каримански. Вчера вицепремиерът Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов били дали ясни отговори на въпроси на бизнеса и депутати какво трябва да се очаква.

Обсъждат се и облекчения за битовите потребители. "Ако цената за тях се увеличи, то тя няма да бъде два-три пъти, както казват някои", посочи Каримански. Обсъжда се да бъде по-малко, но депутатът от ИТН не се ангажира с точната цифра. Той предполага, че министърът на енергетиката в следващите седмици ще даде точни разчети.

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Според него трябва да се действа, докато има екстремни цени