Инициативният комитет за провеждане на референдум за запазване на националния празник Трети март ще сезира Централната избирателна комисия (ЦИК), председателя на Народното събрание Росен Желязков и Окръжна прокуратурата Добрич за престъпление срещу гражданските и политически права. Това съобщиха от комитета.

Те посочват, че община Добрич не е разрешила събирането на подписи за референдума по време на предизборната кампания. От комитета подчертават, че по този начин се нарушава Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Законодателят е определил тримесечен срок, който не може да бъде спиран или прекъсван, а отказът на ОИК Добрич представлява грубо нарушение на изборните закони, политическите и гражданските права на българите, поясняват от ИК 3 март.

Според членовете на инициативния комитет това не е изолиран случай. В много градове местната власт се опитва да осуети желанието на гражданите да имат мнение по така важна тема, каквато е националният празник на България, добавят от комитета.

Припомняме, че ПП/ДБ лансираха идеята за промяна на националния празник и я заложиха в конституционните промени. В резултат на това бе създаден инициативният комитет 3 март, който се бори за запазване на националния празник. През септември комитетът внесе подписка в НС за провеждането на референдум за запазване на 3 март като национален празник.

Инициативният комитет за 3 март внесе заявление в НС

Инициативният комитет за 3 март внесе заявление в НС

Искат провежданеждане на референдум за запазване на националния празник