Рязък спад на непридружените деца бежанци в България отчитат институциите. Тази година те са само 300, докато миналата 2016 г. са били над 2 700.

Данните представи заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска след заседание на Националния съвет за закрила на детето към Министерския съвет.

Създават Център за настаняване на непридружени деца бежанци

Създават Център за настаняване на непридружени деца бежанци

2 772 непълнолетни са били в центрове у нас за 2016 г.

В него участваха всички институции, ангажирани с проблемите на децата. Очаква се до края на годината да бъде взето решение за изграждането на Център за непридружени деца с капацитет 50 малчугана.

На година се очаква центърът да обслужва 300 деца. Финансирането за него ще бъде по линия на Норвежкия финансов механизъм. Тепърва предстоят разговори за местонахождението му.

У нас има 1300 непридружени деца-бежанци, обяви Илияна Йотова

У нас има 1300 непридружени деца-бежанци, обяви Илияна Йотова

Позицията на Радев за санкциите към Русия не се е променила

Целта е непридружените деца да бъдат настанявани там, вместо както е в момента - в центровете за бежанци към Държавната агенция за бежанците. В центъра ще бъдат обследвани нуждите на всяко едно дете в срок от 3 до 6 месеца.

Дали сме закрила на над 1800 непридружени деца от конфликтни райони

Дали сме закрила на над 1800 непридружени деца от конфликтни райони

Настаняват се при подходящи условия в приемните центрове

Предвижда се и съгласуване на наръчника, приет днес от Националния съвет за представителите на институциите. Въпросният механизъм за работа с непридружени деца предвижда действията на всяка една инстутуция и сроковете за тяхното изпълнение от момента на установяване на непридружено дете.

Д-р Надежда Тодоровска обясни, че сега за настойник на 400 непридружени деца, кметовете определят един чиновник. На практика е невъзможно осигуряването на личен лекар не детето.

Вакуумът в законодателството ще бъде поправен именно с въпросния наръчник, приет от Националния съвет за закрила на детето. Водеща при разработването му е Държавната агенция за закрила на детето.

96 хиляди непридружени деца потърсили убежище в ЕС през 2015 г.

96 хиляди непридружени деца потърсили убежище в ЕС през 2015 г.

Това съобщи Европейската служба за подкрепа

Постоянна експертна работна група към Националния съвет за закрила на детето ще се справя с вакуума в законодателството, свързан със случаите не непридружени деца.

Офелия Кънева, председател на ДАЗД заяви, че тепърва ще се изчислява финансовата рамка и това колко струва обгрижването на непридружено дете. С въпросния наръчник Кънева очаква да се снеме напрежението при работата с непридружени деца. Той се появява заради многото нормативни пропуски.

Кънева определи механъзмът, представен днес, като "наръчник за всеки професионалист" на терен, работещ с непридружени деца. Изготвен е пълен списък за промени в нормативните актове.