"Инса ойл" подготвя сигнал до европейския комисар по енергетика Кадри Симсон, който ще бъде изпратен до няколко дни, съобщиха от петролната компания. "В него ще бъде изложена цялата фактология относно опитите за намеса на държавата в конкурентен пазар, обиди към конкретни фирми чрез изказвания на министри от правителството, както и липсата на адекватни действия от страна на държавни органи при подадени сигнали за нарушения на конкуренцията на пазара на горива", уточняват от компанията.

"Инса ойл": Действията на институциите след сигнала срещу Василев граничат с тормоз

"Инса ойл": Действията на институциите след сигнала срещу Василев граничат с тормоз

Призовават да не ги намесват във войната между правителството и прокуратурата

От "Инса ойл" заявяват, че в момента секторът е изключително чувствителен и се влияе от всяка новина, свързана с участниците в него.

"Недопустимо е по време на криза, когато цяла Европа дискутира мерки, които да облекчат ударите от инфлацията и повишаващите цени на горивата, в България да се занимаваме с нападки върху частни петролни компании и фаворизиране на фирми с господстващо положение на пазара. Като човек от бизнеса, който в момента заема висш държавен пост, министър Василев знае, че доброто име и репутацията на дадена компания са от изключителна важност. Настояваме атаките за уронване престижа на "Инса ойл" да престанат. Подобно поведение от представител на изпълнителната власт очевидно цели извличане на политически дивиденти и отвличане на вниманието от назрели икономически проблеми", твърдят от петролната компания.

Петков за производството срещу Асен Василев: Просто срам

Петков за производството срещу Асен Василев: Просто срам

Очевадна стъпка на прокуратурата какво цели със своите действия

От друга според "Инса ойл" действията на вицепремиера са недопустим опит за легитимация на административния натиск от държавната администрация спрямо фирмата.

По повод вчерашното изказване на Асен Василев пред Нова телевизия, компанията подчертава, че няма да позволи да бъде й бъде оказван натиск, както от политически фигури, така и от държавни институции.

Представители на "Инса ойл" няма да коментират никакви факти от подадения сигнал срещу Василев, за да не пречат на проверката по случая.

Спецпрокуратурата счита за намеса употребата на думата "безобразие" за работата й

Спецпрокуратурата счита за намеса употребата на думата "безобразие" за работата й

Откъде Бойко Рашков знае за образуваното срещу Василев производство

Припомняме, че министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че е образувано досъдебно производство за престъпление по служба срещу Василев, след което последваха коментари от страна на прокуратурата и кабинета.

По-рано от компанията "Инса ойл" ЕООД обявиха, че подават сигнал срещу финансовия министър, след като той обвини фирмата, заедно с друга - "Сакса" за паниката с цената на горивата на 2 март. "Инса ойл" обяви, че преди няколко дни заедно с още компании са били поканени на разговор "на четири очи" с неясен контекст.

Според компанията Василев публично е признал за уговорка с "фирмата с господстващо положение на пазара", в резултат на която е наложено манипулиране на ценовите нива на горивата, като по този начин е реализирана намеса с непазарни механизми на конкурентен пазар, което поставя в неравностойно положение българските вносители на горива и представителите на международните вериги.

В писмо и прокурор Маджарова прави забележка за речника на Кирил Петков

В писмо и прокурор Маджарова прави забележка за речника на Кирил Петков

Изказването грубо нарушава принципа за разделение на властите

От "Инса ойл" твърдят, че Асен Василев не е представил никакви смислени и категорични аргументи за обвиненията си за всяване на паника на пазара на горива, а е пренебрегнал и факта, че по същото време цените на дизела и бензина в Румъния и Сърбия бележат аналогичен скок.

КЗК също заподозря наличие на евентуално картелно споразумение между "Сакса" ООД и "Инса Ойл", след като заради слухове за предстоящо поскъпване на горивата на 2 март се извиха огромни опашки на бензиностанциите у нас. Тогава стана ясно, че в някои бензиностанции цената на горивата е преминала психологическата граница от 3 лева за литър.