Очаквахме разнообразни атаки - тази е доста нескопосана. Дали има връзка с неотложния арест на лидера на ГЕРБ Борисов - в политически аспект да, в личен - не. Нека прокуратурата да си свърши работата. Това заяви министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев пред Нова телевизия. За образуваното досъдебно производство разбрал от вътрешния министър Бойко Рашков малко преди да прочете в медиите. Нищо друго и повече не знае, а и не е уведомен от официално от прокуратурата.

На този етап определя това, което знае като сигнал като "доста смешно". Сигналът твърди за среща на 5 януари в Министерски съвет между Василев и Самуилов след проведена официална среща по повод горивата. Но, по думите на Василев, на 5 януари нито той е присъствал на срещата в МС, нито самият Самуилов, а неговия адвокат. Това са факти, които доказуемо не са се случили.

Спецпрокуратурата счита за намеса употребата на думата "безобразие" за работата й

Спецпрокуратурата счита за намеса употребата на думата "безобразие" за работата й

Откъде Бойко Рашков знае за образуваното срещу Василев производство

Иначе Асен Василев заяви, че е имал среща със Самуилов, но това е станало през лятото на миналата година - юли, август месец, по време на служебното правителството. При лична среща след това Самуилов е заявил, че е бил притискат от господин Борисов и господин Пеевски да им прави отчисления от печалбата при сделки с Държавния резерв. Съставена е записка, която е "тръгнала по своя път", т.е. към ДАНС, а Асен Василев няма информация какво е станало с нея след това.

За проверките на "Инса ойл" Василев информира, че е установено, че не поддържа нужните по закон резерви. Не за първи път фирмата е хваната в подобно нарушение, има вече и едно съдебно решение за това. Другата проверка е започнала януари 2021 г., т.е. четири месеца преди Василев да стане служебен министър.

Проверките не са целенасочени, а са свързани с войната в Украйна и разпоредените проверки да се види какви са запасите от горива, увери Василев. А и посочи, че много сигнали идват в Министерски съвет, но само една част от тези 120 случая, които разглежда европейската прокуратура са с произход правителството.

"Инса ойл": Действията на институциите след сигнала срещу Василев граничат с тормоз

"Инса ойл": Действията на институциите след сигнала срещу Василев граничат с тормоз

Призовават да не ги намесват във войната между правителството и прокуратурата

На въпрос има ли съмнения за картел при горивата и има ли доверие в КЗК, отговорът на Асен Василев бе - "не бих искал да коментирам тази тема". Той допълни, че смяната на състава на комисията е прерогатив на Народното събрание и не би предлагал смяна, най-малкото защото не е в неговите правомощия.

За рублите, природния газ и Газпром

Асен Василев потвърди, че България няма да плаща газа в рубли. Имаме си договор, там си пише в каква валута се заплаща - в долари. Промяна на такава клауза изисква съгласие и на двете страни.

Водейки преговорите за доставка, ЕК не ни помага на нас, а на всички страни от Общността, най-малкото защото при по-големи поръчки, могат да се договорят по-големи отстъпки. Ние сме твърде малък консуматор и това ще ни е полезно.

Най-важното обаче, по думите на Василев, е това, че ще имаме избор на доставчици. Той залага на гръцката връзка, взимаме целия азерски газ, LNG връзките в Гърция и Турция са договорени в случай че Русия спре газа.

Оръжието за Украйна

Личната позиция на Асен Василев е, че е трябвало да помогнем на Украйна с оръжие. "В момента се води една тежка братоубийствена война, има един ясен агресор и един ясен пострадал. Ние като член на НАТО трябва да предоставим помощ на Украйна, включително и военна." Контрааргументът бил, че ако предоставим оръжие на Украйна, Русия ще ни постави по-нагоре в списъка с неприятелските държави. Турция пък не е в този списък, въпреки че предоставя дронове на Украйна, обясни дискусията в Министерски съвет.

На въпрос защо обаче други застрашени държави помагат, а ние не, Асен Василев посочи: "Това не се прави въпреки това. Ако си застрашен предоставяш военна помощ. Моето лично мнение беше да предоставим." Василев обаче поясни, че решението на Министерски съвет е общо и то трябва да се спазва и че смята решението на МС за много ясно отражение на нагласите в обществото.

Изпращаме хуманитарна и военно-логистична помощ на Украйна
Обновена

Изпращаме хуманитарна и военно-логистична помощ на Украйна

Iтраната ни се присъединява към групата на 25-те страни донори от ЕС и НАТО