Ирландия ще се намеси в делото за геноцид на Южна Африка срещу Израел, заяви външният министър Михол Мартин, цитиран от "Ройтерс".

Мартин подчерта, че докато Световният съд трябва да реши дали е извършен геноцид, той иска да бъде ясно, че атаката на "Хамас" на 7 октомври и това, което се случва в Газа сега, "представлява грубо нарушение на международното хуманитарно право в масов мащаб."

"Вземане на заложници. Целенасочено задържане на хуманитарна помощ за цивилни. Насочване към цивилни лица и цивилна инфраструктура. Безразборно използване на взривни оръжия в населени места. Използване на цивилни обекти за военни цели. Колективно наказание на цялото население ", каза Мартин в изявление.

"Списъкът продължава. Трябва да спре. Гледната точка на международната общност е ясна. Стига толкова."

През януари Международният съд нареди на Израел да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да попаднат в обхвата на Конвенцията за геноцида и да гарантира, че неговите войски не извършват геноцидни действия срещу палестинците, след като Южна Африка обвини Израел в ръководен от държавата геноцид в Газа.

Израел и неговите западни съюзници определиха твърдението като неоснователно. Окончателното решение по делото на Международния съд на Южна Африка в Хага може да отнеме години.

Мартин не каза каква форма ще приеме намесата, нито очерта аргументи, които Ирландия планира да придвижи, но добави, че стъпката е решена след правен и политически анализ и консултации с няколко партньори, включително Южна Африка.

Израел скастри ЮАР да не използва съда в Хага в полза на "Хамас"

Израел скастри ЮАР да не използва съда в Хага в полза на "Хамас"

Южна Африка действала като легална ръка на палестинската групировка

Ирландското външно министерство, че подобни намеси на трети страни не вземат конкретна страна в спора, но че намесата ще бъде възможност за Ирландия да представи своето тълкуване на една или повече от разпоредбите на Конвенцията за геноцида , разглеждани в случая.

Атаката на "Хамас" на 7 октомври уби 1200 души и доведе до вземане на над 250 заложници, според израелски данни. Оттогава израелската атака срещу Газа е убила повече от 32 000 души, според управляваните от "Хамас" здравни власти в Газа.

Ирландия миналата седмица се присъедини към Испания, Малта и Словения в предприемането на първите стъпки към признаването на държавността, обявена от палестинците в окупирания от Израел Западен бряг и в Ивицата Газа.

Израел каза на страните, че планът им представлява "награда за тероризма", която ще намали шансовете за разрешаване чрез преговори на конфликта между съседите.

Нетаняху към Хамас: Международният натиск няма да ви спаси

Нетаняху към Хамас: Международният натиск няма да ви спаси

Израел няма да се подчини или да спре