Основната задача на служебното правителство е да подготви наистина честни и прозрачни избори. Това смята председателят на 45-то Народно събрание Ива Митева. Според нея, време за сериозна проверка на работата на предишното управление за два месеца няма, в този смисъл за ревизия не може да става дума.

Важно е да се подготвят добре изборите, колкото и клиширано да звучи, за да тръгнем с доверие и желание към урните и да определим какъв да бъде следващия парламент, посочи Митова.

анкета

Ще гласувате ли на избори 11 юли?

Виж резултати

Да, винаги гласувам 76.5%

Не, аз съм за гъби 9.8%

Ако не съм на море 5.1%

Този път пандемията няма да ме уплаши 3.2%

Зависи от кампанията 5.5%

"Нека не се заблуждаваме, че 2 месеца са прекалено малко време, особено за хора, които не излизат от самата система." Това се дължи на липсата на опит, посочи Митева и даде като пример своята работа в началото, когато й е било трудно да свикне с процедурите в пленарна зала.

Затова и според нея същинската работа ще трябва да се извърши от следващия кабинет, който ще трябва да се излъчи от следващото Народно събрание". Тя уточни, че става въпрос за същинската работа като подготвяне на бюджет, работа в самите ведомства, дори и като проверка. Не смятам, че основното и най-важното е тази проверка, допълни Митева.

Първан Симеонов: Със Стефан Янев служебен премиер, Румен Радев ще е водещ

Първан Симеонов: Със Стефан Янев служебен премиер, Румен Радев ще е водещ

Да устоим на натиска за Македония

Тя отчете, че въпреки малкият срок на работа на 45-ото НС, най-важната работа била свършена с приемането на промените в Изборния кодекс, които всички избиратели очаквали.

"Върнахме парламентаризма и доверието в законодателния процес", каза шефката на НС. Тя обясни, че с промените в правилника на парламента пък показали, че им се иска да работят по нов начин. Искаме по-бавно, по-обмислено законодателство и по-благоразумно законодателство, а не така с лекота и безгрижие да променяме ежедневно законите. Свидетели сме през годините, дори 100 г. назад да се върнем, ще видим едно лежерно приемане на законите, кърпене, което не е добро и всички граждани сме потърпевши от това, допълни Митева. Като посока, в която ще се върви е даден добър пример от 45-то Народно събрание.

Мая Манолова доволна, че осветила корупцията
Обновена

Мая Манолова доволна, че осветила корупцията

Омертата за мълчание е нарушена и примката е разхлабена, смята тя

Като основен недостатък тя посочи големия брой внесените закони, с които е надделял популизмът. Но това е неминуемо при хоризонта на близките предсрочни избори.