Министърът на културата да преведе гласуваните 1 млн. лв. за дейността на българския културно-информационен център в Скопие. За това напомни Тошко Йорданов от ИТН с декларация, прочетена днес в Народно събрание.

Колеги, предполагам не си спомняте , но когато приехме държавния бюджет, тук в тази зала, всички гласувахте да се отпусне допълнителен 1 милион лева за дейността на българския културно-информационен център в Скопие. Проверете си какво пише в Закон за държавния бюджет, точка 5.2, на член първи. Ще ви го цитирам за да не се мъчите: За "Български културни институти в чужбина и международна дейност се отпускат 4 милиона лева, в това число 1 милион за Република Северна Македония". Ще ви го повторя - един милион лева за Република Северна Македония. Но към момента парите не са преведени, дори и част от тях, подчерта Йорданов.

Според декларацията на ИТН българските културни центрове в Северна Македония са затваряни, обстрелвани и разрушавани заради страх. За това той обвини ПП, ДБ, ДПС и ГЕРБ понеже след като премахнали ветото пред югозападната ни съседка българите, живеещи там, са подложени на нов терор. И даде пример с културния ни център в Охрид, където стъклата са покрити с плътни щори и няма нито българско знаме, нито намек с някакъв плакат или надпис, че това е български център. 

РСМ разглежда нападението срещу Културния ни център в Скопие като криминален случай

РСМ разглежда нападението срещу Културния ни център в Скопие като криминален случай

Очакваме писмо от РСМ за проведена проверка за насилие над български граждани

Не знам дали знаете, че на 16 март тази година Българският културно-информационен център в Скопие беше разбит, една от външните стени беше разрушена, беше ограбен и разбира се, до момента органите в онази държава не са направили нищо по въпроса. И, ако безочието на управляващите в така наречената държава Северна Македония е ясно и не подлежи на наш контрол, то поведението на българското правителство подлежи. Само че то се държи като придатък на северно македонските власти и с бездействието си легитимира тяхната реторика, информира още Тошко Йорданов.

По непреведените пари излиза, че министерство на културата саботира първо решението на народното събрание, второ работи срещу националния интерес на България и трето показва на македонската страна, че могат да продължат да отлагат включването на българите в конституцията си, заключват от ИТН, като Тошко Йорданов започва да се чуди министърът на културата на коя държава е министър - на България или на така наречената държава Северна Македония?

С декларацията си от ИТН искат да напомнят на изпълнителната власт, че се нарича "изпълнителна" именно защото е длъжна да изпълнява решенията на Народното събрание.

Защото сме, все още, парламентарна република, а не министерска. Предупреждаваме министъра на културата да си влезе в задълженията и незабавно да отпусне предвидените средства, иначе просто не е за този пост, подчерта формацията на Слави Трифонов.

Скопие с първа стъпка към забрана на културен център "Иван Михайлов" в Битоля

Скопие с първа стъпка към забрана на културен център "Иван Михайлов" в Битоля

МВнР се надява РСМ да не тълкува тенденциозно исторически събития и личности