Изпълняващият длъжността предател на Народното събрание Мирослав Иванов еднолично бил решил да вкара в дневния ред на парламента точката за избор на нов председател на законодателната институция. Именно това е била причината "Има такъв народ" да бойкотират кворума, като за втори пореден ден не бяха събрани необходимите 121 депутати, за да започне заседанието.

"За да върви този парламент, тъй като има важни закони като тези за бюджета, да вкараме в дневния ред точките, които са консенсусни. Мирослав Иванов каза, че той бил решил да вкара точка за избор на председател еднолично. Ние се бяхме разбрали да приемем правилата и да имаме достатъчно време да се наместим, защото в момента няма мнозинство, което да предложи председател, който да бъде избран", каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

"Ние не сме в коалиция с тях, не могат да ни налагат каквото и да било. Просто свърши."

Тошко Йорданов подчерта - не били верни обвиненията, че ИТН бави приемането на бюджета, а напротив - настоявали именно той да бъде гледан приоритетно, но ПП отказали.

"Този цирк, за да повикат вътре "мафия" или да кажат, че не можем да изберем председател, на кого е нужен, след като има по-важни неща в държавата? Ние не сме им слуги и не могат да ни казват какво да правим. Ако са толкова загрижени, да вкарат точките, които са важни за държавата като бюджета, и ще сме вътре да гласуваме", заяви вторият човек в партията на Трифонов.

Припомняме, в продължение на две седмици от "Има такъв народ" непрекъснато се оплакваха от натиск от страна на бившите си коалиционни партньори да им вземат депутати за гласуването на вота на недоверие вчера.

ИТН не си затваря вратата за нов кабинет, но Кирил Петков да се научи

ИТН не си затваря вратата за нов кабинет, но Кирил Петков да се научи

Още от сега и бъдещото правителство и преговори са на тънко въже

Едновременно с това според правилата нов председател на Народното събрание трябва да бъде избран в срок от 14 дни след свалянето на Никола Минчев. За неговата оставка гласуваха включително и депутатите от "Има такъв народ" миналата седмица. Още вчера точката за избор на нов шеф на НС беше включена в дневния ред, но депутатите от ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" саботираха провеждането на заседание.

Няколко пъти запитана Ива Митева, депутат на ИТН и председател на Народното събрание миналата година, отхвърли вероятността да се нагърби с този пост в тази ситуация. Днес обаче индиректно Тошко Йорданов потвърди упрека от страна на ПП, че новото мнозинство няма решение на въпроса кой да оглави Народното събрание.