От "Има такъв народ" все още не дават безусловна подкрепа на ГЕРБ/СДС за съставяне на правителство с първия мандат. Това стана ясно на проведената среща с кандидата на ГЕРБ за премиер Мария Габриел с формацията на Слави Трифонов в парламента. По време на срещата заедно с Тошко Йорданов присъстваха още депутатите Станислав Балабанов, Филип Станев и Ивайло Вълчев.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че математиката за съставяне на правителство показва, че може да бъде съставен кабинет и без тях. ИТН обаче предупредиха ГЕРБ да не чувстват безусловна подкрепа, преди да проведат допълнителни разговори с БСП и ПП/ДБ, които са доста по-левичарски спрямо харченето на държавния бюджет.

ГЕРБ и ДПС заговориха за брюкселски кабинет

ГЕРБ и ДПС заговориха за брюкселски кабинет

Мустафа Карадайъ иска министрите да са експерти

Той е съгласен с тезата на Мария Габриел, че в изпълнителната власт трябва да има експерти, а не политически назначени лица.

Тошко Йорданов обаче не разбира по какъв начин се водят преговорите за съставяне на правителство с аргумент, че все още има време и част от нещата отново трябва да се повторят. Важно е страната да има правителство с по-широка подкрепа, министрите да бъдат експерти в конкретната си област, но много важно е каква програма ще изпълнява правителството, подчерта Йорданов.

Той изтъкна, че финансовото състояние на страната е зле и е важно как едно бъдещо правителство ще реши инфлацията и финансовата криза. Не е добре за страната да има финансов министър с широки пръсти, предупреди Тошко Йорданов.

"За да бъдем заедно трябва да има ясна програма за финансов план. Бяхме с БСП в едно управление, така че отговорността е ваша. Подкрепа бихме дали за конкретни неща и посока за развитие на държавата. Висок дефицит на бюджет няма да подкрепим", категоричен бе Тошко Йорданов.

Няма време, подканва ГЕРБ Свиленски, но важната тема била джендъра

Няма време, подканва ГЕРБ Свиленски, но важната тема била джендъра

Според него без 23-та депутати от БСП правителство е трудно да бъде съставено

Кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел благодари на ИТН, че са се отзовали на срещата и добави, че дефицит от 3% е пълно постижим за 2024 г. Разумът и балансът е нещото, което ни обеднява, доволна е Габриел, която отново повтори тезата си, че предлага експертно правителство с ясен срок на действие от 1 година.