Оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на настоящия районен кмет на "Младост" Румен Русев поискаха бившата кметица на района Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова в отвореното писмо до медиите.

Мотивът за исканата оставка е поредното разрешение за строеж - този път в градинката до бл. 401 в Младост 4.

Според тях вината на настоящия районен кмет Румен Русев е, че не е уведомил работната група, когато инвеститорът е поискал разрешение за строеж, а го е дал на главния архитект на района да го изпълни.

Причината за това действие, според Иванчева и Петрова е че: "Русев изпълнява сценария на ГЕРБ - пуска строежа и само ако има протест, дава заден ход и иска оставка на друг. Същият сценарий като полянката при блок 73".

Отговорност за действията и бездействията на Русев трябва да поеме ГЕРБ. Той е марионетка на Фандъкова, категорични са двете дами, отстранени от управата на столичния район.

Иванчева си мисли за стола на Фандъкова

Иванчева си мисли за стола на Фандъкова

За да оправи "Младост" и цяла София

"Десислава Иванчева като действащ кмет издаде заповед за уволнението му. Но Столичният общински съвет (СОС), въпреки волята й и въпреки разпоредбите на закона, избра точно Русев, знаейки, че той послушно ще изпълнява желанията на ГЕРБ. И първа инстанция на Административния съд потвърди с Решение № 2736/22.04.2019г, че този избор на СОС е незаконен", припомнят в писмото си Иванчева и Петрова.

"За десетте години, в които сте кмет превърнахте Младост и половин София в ориенталско бетонно гето", пишат двете в искането си към настоящия столичен градоначалник да освободи поста си 4 месеца преди местните избори.

Петко Дюлгеров е получил инфаркт, Иванчева го сравнява с Мишо Бирата

Петко Дюлгеров е получил инфаркт, Иванчева го сравнява с Мишо Бирата

Очакват да бъде искана отмяна на домашния арест

По повод поисканата оставка от Фандъкова на главния архитект на района, Иванчева и Петрова обясняват, че той е само изпълнител. "Когато на бюрото му се появи искане за Разрешение за строеж, единственото законно действие, което може да предприеме архитекта, е да го издаде в срок. Ако не го направи - го чака глоба до 5000 лв. И съдът ще го задължи да се произнесе", пишат отстранените кмет и зам.-кмет на района.

Те поясняват, че при повече нарушения от страна на архитекта, ще му отнемат правата. "В тази ситуация главния архитект на "Младост" не е имал избор. Неслучайно му искате оставка. Ако беше сгрешил, можехте да го уволните. Но той не е сгрешил и не носи отговорност", категорични са авторите на писмото. 

Александър Ваклин нямал проблем да се изправя очи в очи с Десислава Иванчева

Александър Ваклин нямал проблем да се изправя очи в очи с Десислава Иванчева

По думите му това безобразие е трябвало да бъде докладвано

По тяхно време за този строеж инвеститорът е имал молба за преместване, пише в писмото им.

Според обясненията им имало два изготвени проекта за преместване на 8 строежа. "Точно преди публичния ни арест на 17.04.2018 г. имахме среща с Ралица Стоянова, зам.-кмет на Столична община, за да обсъдим законови аспекти по преместването. Ако имахме съдействие от Столична община и "Софийски имоти", за по-малко от два месеца предложението щеше да е готово и да се внесе в СОС (защото СОС взема тези решения по закон)", гласи отвореното писмо на Иванчева и Петрова.

Според тях вината за това, че инвеститорът вече не иска преместване, а директно строеж на това място е на столична община. "Явно не вярва нито на Вас, нито на работната група, нито на СОС. Преговорите не вървят, г-жо Фандъкова", пишат Иванчева и Петрова. 

Иванчева и Петрова очакват делото им да се върне на първа инстанция
Обновена

Иванчева и Петрова очакват делото им да се върне на първа инстанция

Опасяват се от преднамерени съдии

Припомняме, бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха арестувани публично в центъра на София на 17 април 2018 г. Те бяха задържани с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. На последното заседание по делото срещу тях обвиненият заедно с тях по-предишен кмет на столичния район "Младост" Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро. Към момента Иванчева и Петрова са под домашен арест.

Десислава Иванчева се яви на изборите за евродепутат и получи подкрепата на 30 310 души, което е 1.55%. Ден след евровота Иванчева заяви, че обмисля да се кандидатира за кмет на София

Жалбата на Иванчева за евродепутатите на ДПС няма да стигне до Конституционния съд

Жалбата на Иванчева за евродепутатите на ДПС няма да стигне до Конституционния съд

Тя оспорва оттеглянето на Карадайъ и Пеевски от евролистата на ДПС