Един от съдебните заседатели в първия съдебен състав, Мария Праматарова Щуркова, е член на Районната избирателна комисия в столичния район "Младост" и това е абосолютен конфликт на интереси. Поради тази причина много е вероятно делото да падне и да се върне на първа инстанция. Такъв коментар направи Биляна Петрова пред журналисти по повод тегленето на жребия за новия съдебен състав, който трябва да гледа делото.

Припомняме, Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петър Дюлгеров получиха присъди от съответно 20, 15 и 12 години затвор на първа инстанция за взимането на подкуп в особено големи размери за даването на разрешително за строеж на бизнесмена Александър Ваклин. 

Иванчева и Петрова разтревожени от "капан" на Апелативния спецсъд

Иванчева и Петрова разтревожени от "капан" на Апелативния спецсъд

Повикали ги на заседание, без да им издадат писмено разрешение да напуснат домовете си

Иванчева силно се надява на случайния принцип на избор на съдии. Според нея доста от съдиите и съдебния състав са били преднамерени и небезпристрастни. Тя се надява да се избере колектив, който преднамерено да няма отношение спрямо тях. Биляна Петрова мисли, че това е математическо невъзможно, тъй като 14 съдии на втора инстанция са показали, че са преднамерени спрямо тях.

"Нека да изчакаме жребия да видим какво ще се случи и тогава ще пишем", призова Петрова и припомни, че има оказван натиск върху съдията на първа инстанция. И двете се заканиха, че са бунтари, непослушни са и винаги, когато има несправедливост, се възмущават. Така и ще продължат да правят.

По думите на Петрова обвинението срещу тях е: "ад в 21 век и не може невинни хора да бъдат третирани по този начин". Според нея много хора вече се съмняват в тяхното обвинение, която тя определи като "абсолютен заговор".

Петрова посочи, че има фалшифициран протокол и че съдията на първа инстанция е бил подведен. СРС-то също било фалшифицирано, че била вметната реплика на Дюлгеров и липсвали много разговори в разузнавателните средства.

"Това е манипулиране на хора с пагони, които не им прави чест", заяви от своя страна Десислава Иванчева. По думите й следователката Арабаджиева е "пълен джоб-празен джоб", а парите са подхвърлени в колата благодарение на следователите.

Това е абсолютно престъпление на хора с власт и на хора от прокуратурата, които прехвърлят доказателства и пари. "Абсолютно сме невинни и образът ни няма нищо общо с това, което ви представят", посочи Биляна Петрова.

След като изтеглиха жребия за новия съдебен състав, който да гледа делото им, Иванчева и Петрова заявиха, че не са доволни от изтегления съдебен състав. Двете нямат доверие в Апелативния специализиран наказателен съд, тъй като според тях това е репресивен орган.

И Иванчева, и Петрова се надяват, че ще се погледнат доказателствата и СРС-тата, които са подменени.

Новият състав е 1-ви състав със съдия докладчик Мариета Неделчева, Георги Ушев и Стоян Тонев. Двете се обявиха, че искат и дебат със заместник-главния прокурор Иван Гешев, по която и да е телевизия или радио. Иванчева се надява премиерът Бойко Борисов да се сезира, защото заради нискостоящи органи се излага цялата държава. Те отново повториха, че да се хвърля "срам на пагона на честта е безобразие".

Припомняме, Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани преди една година с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година отново със скандал, който предизвика напрежение между Специализирания съд и ВКС и проверка, която бе разпоредена от шефа на ВКС Лозан Панов заради бързите действия на обвинението. Проверката завърши със заключение за инцидентен случай на неправилна съдебна практика.

На последното заседание по делото от 9 април обвиненият Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро.

На същото заседание замесена в случая се оказа и строителната фирма "Артекс", чието име нашумя през последните седмици покрай скандала с апартаментите на властта.

По време на делото стана ясно, че в тефтерчето на Десислава Иванчева - основно доказателство на обвинението - е дописвано от поне още един човек.