Нито фирмата, която доставя машините за гласуване, нто собственикът ѝ са дарители на партия "Да, България!" или на коалицията, от която тя е част - "Демократична България". Това заяви депутатът Ивайло Мирчев във видео, излъчено на живо във Фейсбук. Думите му са в отговор на втората пресконференция на ГЕРБ днес.

Припомняме, по-рано днес Мирчев обвини в лъжа премиера Борисов за думите му от сутринта, че именно собственикът на фирмата, внесла машините за гласуването, е дарител на "Да, България". На втората пресконференция на ГЕРБ обаче Георг Георгиев показа разпечатка от Сметната палата, в което имало записано дарение от Иван Тодоров на стойност 100 лв. през септември 2019 г.

"Бойко Борисов днес беше споменал, че ние сме аматьори в политиката. Сигурно сме аматьори, г-н Борисов, в политиката, но Вие сте аматьори в това дори да скалъпите един подобен компромат", заяде се депутатът с представената разпечатка и добави, че от ГЕРБ първо са обявили, че въпросният Иван Тодоров е дарил на ДБ 100 лв., а след това се е оказало, че той дори не е собственикът на "Сиела Норма".

Ивайло Мирчев отрича доставчикът на хардуера за машинното гласуване да е спосор на ДБ

Ивайло Мирчев отрича доставчикът на хардуера за машинното гласуване да е спосор на ДБ

Депутатът е възмутен от лъжите на Бойко Борисов

Мирчев отново подчерта, че фирмата не е дарявала нищо на ДБ и това е "поредната лъжа на ГЕРБ".

"На брифинг тази сутрин министър-председателят в оставка Бойко Борисов заяви, че фирмата за машините е дарител на "Да, България!". "Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова пък направи внушение за голяма сума, коментирайки, че е "добре, че Конституционният съд наложи ограничение за размера на даренията". След като от "Да, България!" определиха твърденията им като лъжа, последва втора пресконференция на ГЕРБ, на която бе извадено името Иван Тодоров Тодоров. В отговор на журналистически въпрос се разбра, че през 2019 г. този човек е дарил на коалиция "Демократична България" сумата от 100 лева. Проверка в регистрите на "Да, България!" показва, че мъжът не е собственикът на "Сиела Норма" АД, тъй като имат различни лични данни", обясни ситуацията депутатът.