Мигрантската криза в Европа не само не е приключила, но и ще се засилва, а страната ни не е готова да поеме нова масивна мигрантска вълна, защото капацитетът на бежанските центрове се запълва много бързо.

Това каза в Троян вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БНР. 

Тя призова страната ни да е настоятелна за промени в европейското законодателство по отношение на мигрантите. 

"България е външна граница на Европейския съюз. Отдавна нашата дипломация трябваше да бъде по-амбициозна и много по-агресивна и да настоява да се приеме най-накрая подходящо и адекватно европейско законодателство за защита на външните граници на ЕС, част от които сме ние", заяви вицепрезидентът.

Заради мигрантите - частично бедствено положение в Хасково, Ямбол и Бургас
Обновена

Заради мигрантите - частично бедствено положение в Хасково, Ямбол и Бургас

От 12:00 ч. днес, 23 септември 2022 г. до 12:00 ч на 29 септември 2022 г.

Йотова подчерта още, че хората които живеят по южната граница, са в опасност всеки ден, тъй като не достига ресурсът, оградата е компрометирана, тежък проблем са и каналджийските мрежи, а от друга страна бежанските центрове у нас се пълнят бързо.

"В такава ситуация обикновено европейските институции препоръчват да се разкриват нови такива центрове. Трябва да бъдем изключително внимателни, защото не сме готови за такава ситуация определено".

Припомняме, че днес въведоха частично бедствено положение в общините Хасково, Ямбол и Бургас заради мигрантския наплив. 

Бедственото положение се въвежда до 12:00 ч на 29 септември 2022 г.

Мотивът за обявяване на частично бедствено положение в двете Хасковски общини е усложняваща се обстановка от засиления мигрантски натиск по българо-турската граница в пограничните райони.

Целта е да се опази живота на всички, както и да няма значителни вреди на имуществото на населението и на икономиката на страната, както препятстване настъпването на значителни последици за околната среда, се казва в прессъобщение.

Заловиха 38 мигранти, плаващи с лодка край Каварна

Заловиха 38 мигранти, плаващи с лодка край Каварна

Чужденците са от Сирия и Афганистан

Според вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев, който извърши проверка на място, 50 процента от машините, участващи в борбата с нелегалния трафик постоянно са в ремонт, за който отиват много средства.

"За да можем да се справим с мигрантската вълна, която нараства ежедневно, трябва да имаме обезпечени условия за придвижване на нашата техника на терен. Това към момента това е невъзможно. До две седмици имаме готовност да започнем ремонта на тези пътища", заяви Демерджиев.

Друга мярка с нелегалният трафик по границата ще е съвместният патрул на служители на "Гранична полиция" и горските.

По думите на вътрешния министър проверката след инцидента в Бургас, при който загинаха двама полицаи все още не е приключила. Следващата седмица ще има размествания на служители по върховете на местните служби.

Според военния министър Димитър Стоянов в последните дни няма засилване на мигрантския натиск.