Поканата за участие в редовен кабинет към държавния глава Румен Радев бе отправена от господин Борисов. "Думите са на господин Борисов", потвърди тезата си, която разбуни за кратко тази седмица мнозинството в 49-то НС, вицепрезидентът Илияна Йотова.

В интервю за БНТ тя беше по-конкретна от миналия път, когато коментира изострените отношения между депутатите и Румен Радев. Имало е и други сигнали от други политически партии, а и изказано разочарование, че президентът няма да стане част от тази сглобка, поясни този път Йотова и това не било казано само като отделни министри да останат на постовете си. Вицепрезидентът посочи и като пример предложенията, още 2021 г., служебното правителство да прелее в редовно. Припомняме, че това беше предложение на Мая Манолова от юли 2021 г., когато големият победител от изборите "Има такъв народ", предложи дори и предсрочно свой проектокабинет. 

Борисов търси кои партии са предлагали на Радев да участва в сглобката

Борисов търси кои партии са предлагали на Радев да участва в сглобката

Навсякъде имало корупция, твърди лидерът на ГЕРБ

Припомняме, че миналата седмица лидерът на ГЕРБ заяви, че ще търси кой е отправил такава покана към Румен Радев, въпреки че през април месец 2023 г. лично Бойко Борисов заяви, че е готов да покани служебни министри на Румен Радев в правителството само и само да има съгласие и кабинет, и съответно бюджет. Тогава на изявата му имаше и отговор с официална позиция от президентството. Интересното е обаче, че секретарят по сигурност на президента Димитър Стоянов отрече да е имало покана към Румен Радев, освен евентуално това, което се чу от записа на националното събрание на "Продължаваме промяната". 

Неприемането или по-точно отхвърлянето на такива предложения е било въпрос на чест, принципи и достойнство. Иначе, ако би приел, това би било най-лесният втори мандат като президент." Ние не можем да бъдем част от това, отсече Илияна Йотова и го определи като "следване от страна на сглобката на собствените интереси".

Голямата битка и войната с президентската институция е започнала именно, когато "разбраха, че президентът Радев няма да стане част от тази сглобка", според Илияна Йотова.

Тя подчерта, че президентът Румен Радев е избран за втория си мандат, пряко от българските граждани и с огромно мнозинство, а политическите партии сега: "Всеки път, когато виждат президента Радев, те виждат гузната си съвест." Българските граждани, по думите на Йотова, виждат в Румен Радев своята единствена надежда и алтернатива.

Весела Лечева запазила и марка "ПП 3-ти март" - в раздел шоу програми

Весела Лечева запазила и марка "ПП 3-ти март" - в раздел шоу програми

Абревиатурата ПП се използва именно за "политическа партия"

Въпреки това Йотова отрече да се създава партия вътре в президентството. Тя не очаква никаква процедура по импийчмънт, няма логика в това, тъй като целта на партиите от сглобката е да заздравят отношенията си и да омаскарят образа на Радев. А и няма политическа логика, тъй като с един импийчмънт само биха му повдигнали рейтинга, а целта на цялата кампания е точно обратната.

Йотова обаче коментира двойния аршин, с който се обвинява президента за създаване на партия сега, а не е чула такива обвинения, когато се е създала "Продължаваме промяната".

Маринов: Импийчмънт ще бъде огромна услуга за президента

Маринов: Импийчмънт ще бъде огромна услуга за президента

Румен Радев е истинският евроатлантик в България

За "пътя на Копринката" Йотова заяви, че това са слухове и подхвърляния, без никакви доказателства, а от нейна страна и съмнения. Потвърди, че се познава със Сотир Ушев покрай дългогодишното си познанство с Весела Лечева. А иначе за атаката, вицепрезидентът подчерта, че Борисов е започнал да говори за "пътя на Копринката" по време на второто служебно правителство, което разкрило сериозни схеми на предишното управлението. БСП, според Йотова, е постъпила най-правилно, като е внесла информацията, която има за служебните правителства, като сигнали в отговорните институции.

На последните обвинения от страна на лидерът на ДСБ Атанас Атанасов за нарушения при даването на българско гражданство, Йотова призова депутатът да подаде информацията с която разполага за проверка и в прокуратурата.

Румен Радев чува хор на страха заради нова политическа партия

Румен Радев чува хор на страха заради нова политическа партия

Отказа да коментира г-н "Магнитски"