Министър Нихат Кабил ще предложи на Съвета на тройната коалиция, заедно с отделянето на сектор „Гори" в държавна агенция, да се промени името на Министерството на земеделието и горите на „Министерство на земеделието, храните и развитие на селата". 

След създаването на агенция по горите като основни ресори във ведомството остават аграрното развитие, храните (производството,  контролът, пазарът на хранителни продукти) и развитието на селата.

Кабил предлага да бъде създадена Изпълнителна агенция по храните към министерството, както е редица страни. Като пример той сочи Чешката република, където хранителната и питейната промишленост са към Министерството на земеделието.

Предложенията си земеделският министър огласи след срещата с чешкия си колега Петр Гандалович, който е на официално посещение у нас, придружаван от 45-членна бизнес делегация.

Целта на посещението е осъществяване на контакти с българки партньори, опознаване на възможностите за съвместна дейност и представяне на чешкия опит в процеса на европейската интеграция.

На срещата между двамата министри бяха обсъдени сферите на сътрудничество в областта на земеделието между двете страни. Министър Кабил подчерта, че Чехия може да помогне много в развитието и модернизацията на хранителния ни сектор.

„Стандартите на храните, контрола върху тях, защитата на родното производство от некачествени продукти и обединяване на усилията в защита на географските произход на храните - това са сферите, в които може да черпим от чешкия опит." - заяви министър Кабил.

През 2006 г. стокообменът между България и Чехия достига 419,7 млн. щ. долара. Спрямо миналата година той е нараснал с 92,9 млн. щ. д., което е повече от 28 на сто.  

Вносът от Чехия е 338,9 млн. долара, като делът на селскостопанските стоки е само 5 на сто а износът на български стоки е 81 млн. щ. д., от които 22 на сто  са селскостопански.