В системата на предучилищното и училищното образование се забранява политическа и партийна дейност.

Това решиха министрите от служебния кабинет на Стефан Янев на извънредно заседание. Предложението е записано в проект за промени в Закона за предучилищното и училищното образование, приет от Министерския съвет днес. Ако тези промени бъдат гласувани в Народното събрание, системата на средното образование ще се деполитизира със закон

ГЕРБ настояват Радев да озапти Рашков да не разиграва обсесии на гърба на българския учител

ГЕРБ настояват Радев да озапти Рашков да не разиграва обсесии на гърба на българския учител

Викани били директори и учители да ги питат за кого са гласували

При изпълнение на своите функции педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и забраната за политическа дейност важат също за началниците и служителите в регионалните управления на образованието (РУО).

Предложението на МОН е провокирано от множество случаи, при които служители от РУО в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании за различните видове избори, включително и в качеството им на кандидати от името на партии и коалиции.

Рашков поиска от Борисов да покаже предупредителните декларации

Рашков поиска от Борисов да покаже предупредителните декларации

МВР не е притискало никого, това бяха най-честните избори

В системата на предучилищното и училищното образование, която следва да е неполитическа и надпартийна, са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество. Подобни дейности могат да изместят професионалното и експертно начало при назначенията и управлението на образователната система и да доведат до недопустимо политическо влияние върху учителите и учениците, се посочва в мотивите към проекта.

Целта на измененията е високата експертиза и професионализъм да се издигнат в основни принципи на системата.