Съюзът ГЕРБ-ДПС най-ясно се вижда в гласуването на закона за Националната служба за охрана (НСО), каза пред Нова телевизия председателят на ДСБ Радан Кънев. Той много обстойно представи своето виждане за многобройните компромиси, които е направил, мислейки си, че ги прави в името на прогреса на съдебната реформа.

Самоизтъквайки се политикът каза: "Радан си остана на подписа и си остана само Радан - да не ми тропосват на мен своите избори".

Според него премиерът Борисов бил рекетиран. Сега Първанов (лидерът на АБВ Георги Първанов - б.р), Цацаров (главният прокурор Сотир Цацаров - б.р.), Пеевски (Делян Пеевски - депутат от ДПС - б.р.) го рекетират". Уточнението, че приятелският огън най-много тежи. "С разследването на военния, на здравния министър, с гаврите на вътрешния му министър", разказа Кънев.

"Чудеса направих, за да запазя добрия тон в българската политика", каза Кънев. Той даде пример, че са му били предлагани различни постове - от министър на правосъдието до премиер. "Цялата една година стисках език зад зъбите, какви ли не глупости съм гласувал само, за да мине това", каза Радан Кънев за съдебната реформа. Сред неприятните за неко законопроекти бил и на финансовия министър Владислав Горанов.

"Съюзът ГЕРБ с ДПС беше законът за НСО (Национална служба за охрана) - да се създаде преторианска гвардия. Съюзът между двете партии беше за БНБ, за КТБ, за Мая Манолова да стане обмудсман. Всяко едно нещо съм преглъщал, за да дойде това нещо казано съдебна реформа. Най-накрая си плюха на подписите и на лицата", каза Радан Кънев.

Борисов избра Първанов и Цацаров пред мен, постна Радан Кънев във Facebook

Борисов избра Първанов и Цацаров пред мен, постна Радан Кънев във Facebook

Днешното развитие показа тежестта на избора, категоричен е лидерът на ДСБ

За реакцията на премиера Бойко Борисов, който вчера отиде неканен на заседание на Висшия съдебен съвет, Кънев каза: "Борисов да си носи своя избор". Отиването на премиера на заседанието на ВСС стана след като съдия №1 Лозан Панов показа препратен му есемес от премиера  за това, че някой го информира какво се случва на заседанията на ВСС.

Олекваме и вие, и аз – заяви вбесеният Борисов на шефа на ВКС Лозан Панов
Обновена

Олекваме и вие, и аз – заяви вбесеният Борисов на шефа на ВКС Лозан Панов

Борисов искал да обясни, че няма общо с "Яневагейт"

Радан Кънев не информирал премиера за своето последно политическо решение, но му написал есемес за Нова година. "Той си вижда вече неуспеха и иска да го тропоса на някой друг. Видя се, че много мога да нося", не пропусна да изкаже своя принос председателя на ДСБ.

Запитан кой рекетира премиера, Кънев каза: "Пеевски го рекетира, следете му медиите, не прекъсвайте процеса. Има и солидни геополитически измерения. С отказа да направи качествена съдебна реформа, с подчиняване до голяма степен на мафиотски натиск България остава уязвима като национална сигурност.

Незабавно след отказа да се гласува съдебната реформа настъпиха процесите в ДПС - през една от най-важните партии вътре в тази партия и в по-широки кръгове се води геополитическа война на две чужди империи на наша територия. Това е огромен кошмар, за да отговаряме за сигурността си и днес - най- голямата опасност е турците и руснаците на наша територия", каза Кънев.

Доган се връща в политиката

Доган се връща в политиката

Почетният председател на ДПС скастрил Местан за декларацията

"България с гласуването на седебната реформа на 9 декември се върна в дъното", повтори своя пост във Фейсбук от снощи Кънев.

Правосъдният министър Христо Иванов хвърли оставка, Борисов я прие
на живо

Правосъдният министър Христо Иванов хвърли оставка, Борисов я прие

След гласуването на състава на двете колегии към Висшия съдебен съвет

Запитан дали при подписване на споразумението на ГЕРБ с Реформаторския блок не е предвидил някои неща, Радан Кънев изтъкна личния си принос: "Ако тогава бях отказал - при подписване на споразумение за управление, да подкперя правителството щеше да изглежда отвратително и безотговорно знаех какво тече ГЕРБ-ДПС, идеята е да се управлява с ДПС, ние да бъдем в ъгъла.

Той обяви, че множеството преговори тогава били в две основни точки - реформа в правосъдието и в службите за сигурност и второ - стабилно мнозинство без ДПС. "За тази една година маските паднаха. Видя се ясно ГЕРБ с кого иска да управлява. Местан сега стана турски агент, преди 2 месеца беше важно да се работи с него, за да имаме хубави отношения с Турция. Сега с Пеевски е по-лесно - само за АМ "Хемус" може да се говори", каза Кънев.

Запитан дали към момента има ясно решение да се кандидатира за президент, Радан Кънев обяви: "Не, такива решения се взимат на спокойствие, с много консултации, при демократичен процес. Ако го направя, няма да го направя за 7-8 %, а за победа".

За убийството на 18-годишния ученик във Враца, който почина след тежък побой, а първоначалното обвинение на прокуратурата бе за: "лека телесна повреда", Кънев каза, че има три обяснения. "Безчувственост, банална корупция или директна провокация - виждаме провокативна роля на прокуратурата в последно време".

"Хубаво е, че Сотир Цацаров пое отговорност, да разбираме, че по собсвената си неприкосновеност той носи отговорност за всички подобни случаи. Това е огледало, пример на нещо, което всеки Божи ден се случва в България, противно на защитниците на мафията.

През кражби, през насилие, през най-тежкото, което може да се случи. Всичко потъва. Съдът е напълно обвързан. Той не разсъждава дали има лека телесна повреда или не, няма това право.

Хиляди подобни случаи завършват по този начин и освен дълбоката лична болка остава и това недоверие. Не можем да излезем, когато хората са основателно убедени, че огромната част от публичните институции не работят за тях. Хората виждат, че институциите в Европа работят за хората", допълни Кънев.