В България политиката е станала като мач на "Левски" и ЦСКА - агитките не разговарят помежду си, те просто се надвикват, гледат кой над кого ще надвие. Така политологът Стойчо Стойчев коментира пред БНТ вчерашните изказвания на президента Румен Радев и премиерът Бойко Борисов по повод свалянето на доверието от правителството.

Той посочи, че има доста пунктове в които управлението признава свои грешки, но основният въпрос бил дали тази критика води до съдържателни промени, или просто втвърдява позиции.

Не става въпрос за разговори а за все по-кресливи позиции, които водят до капсулиране на другата, категоричен бе той. Той посочи като пример за диалогичност взаимодействието в Перник, където изобщо не ставало дума за политика, а просто се работело, за да се разреши проблемът. "Когато минем на политическо говорене, между премиера и президента няма поле за разбирателство - те се надприказват. Тази критика не води до положителен ефект за нас като граждани", подчерта Стойчев.

Росен Плевнелиев за снетото доверие към кабинета: Това е генералска битка

Росен Плевнелиев за снетото доверие към кабинета: Това е генералска битка

Било лъжа, че реформират валутния борд

Според него снемането на доверието е защитна стратегия на президента, защото ако последват по-активни действия на прокуратурата, той ще може да го отчете като политическа репресия заради стореното.

Стойчев отчете, че правителството и президентството нямат особено взаимодействие, затова според него противоборството било не толкова институционално, колкото междуличностно - между Румен Радев и Бойко Борисов.

От своя страна социологът Кънчо Стойчев заяви, че президентът следва една линия на засилваща се критика. По негови думи ролята на Радев като държавен глава е именно такава - няма право да пипа, но може да говори. Според него Борисов има право с твърдението, че жестът със сваляне на доверието изглежда като преиграване, тъй като не Радев определя кое да е правителството в нашата конституционна уредба.

Пряка намеса в разделението на властите, отговори Борисов на Радев

Пряка намеса в разделението на властите, отговори Борисов на Радев

"Никога не съм казвал че ще се кандидатирам за президент", заяви Борисов

"Очевидно Радев е дозрял до виждането че, ако иска нещо да бъде променено в страната, единственият начин е по пътя на политическата дейност, която е свързана с политическа партия и парламент. Рано е да се говори за политически проект, но като мининум имаме заявка", посочи Стойчев.

Той подчерта, че президентът е правил и по-остри изказвания, но остава политикът с най-висок рейтинг и прави заявка за обединение на всички, които не са доволни от управлението. Стойчев напомни, че въпреки че последните два избора бяха спечелени от ГЕРБ, максималната електорална подкрепа е била от около 700 000 гласа при 5 млн. избиратели. Няма нищо нередно да управляваш с такава подкрепа, но да мислиш, че си представител на всички, също е груба грешка, подчерта той и повтори, че Радев прави заявка за обединяване и представителство на всички останали.

Относно обвинението, че Радев не е обединител на нацията той напомни, че хората гласуват с пряк вот, за да може тази фигура да има максимална свобода и да споделя това, което мисли.

Проф. Антоанета Христова: Атаката на Радев показва страх

Проф. Антоанета Христова: Атаката на Радев показва страх

Той се опасява от ново прокурорско обвинение…

По отношение на изявлението на САЩ, че ще наложи забрана на българин заради корупция той заяви, че действието е безпрецедентно. Това и изявлението на Радев обаче били две отделни сюжетни линии, които обаче изхождали от една и съща основа - нерешения проблем на страната ни с корупцията по висшите етажи на властта.

От свой страна Стойчо Стойчев изрази предположение, че лицето, което предстои САЩ да съобщят, може да е замесено в процедурата по закупуване на американските изтребители Ф-16.