За да бъде променена формулата, по която се конструират процесите на политическия терен, са нужни предсрочни избори - нужна е нова основа, за да има нова къща, защото сегашната е крива. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите с президента Румен Радев за съставяне на правителство с третия и последен проучвателен мандат. 

Заедно с Карадайъ в президентската институция влязоха още депутатите Йордан Цонев, Станислав Анастасов и Ахмед Ахмедов. От ДПС потвърдиха позицията си, че страната трябва да върви към предсрочни избори.

ДПС са отговорна партия "със скромния 32-годишен опит в политическия живот" и в такива ситуации винаги партията е играела своята основна отговорна роля. Предсрочни избори ще има, но въпросът е кога и какво ще направим до самите избори, изтъкна Карадайъ.

Той посочи, че страната се намира освен в политическа криза, но и в социална, икономическа, здравна и енергийна криза. Ние още април заявихме, че формулата за съставяне на мнозинство в парламента и сегашната власт, която е в оставка, е грешна. Политическата логика диктува, че властта, основана на омразата, разделението и реваншизма, няма как да издържи и ще падне рано или късно, смята Карадайъ.

От своя страна президентът Румен Радев запита ДПС как виждат изход от политическата криза? "Може ли според вас в настоящия момент на дълбоки кризи страната да си позволи да остане без работещ парламент?" Зададе въпрос и как виждат ролята на партията си за излизане от кризата и каква е рецептата им за намиране на диалог и консенсус, за да се предотврати задълбочаването на кризите, защото "ако не го направим, няма да има парламент и редовно правителство с дългосрочен хоризонт, който да се справи с вътрешнополитическа и геополитическа обстановка".

Това е втората среща на представители на ДПС за последните две седмици в рамките на консултациите, които се организират от президента за излизане от политическата криза след вота на недоверие към правителството на Кирил Петков

ДПС обяви пред президента, че е готово за избори

ДПС обяви пред президента, че е готово за избори

В това НС не може да има хомогенно мнозинство за евроатлантическо управление

ДПС е трета политическа сила в 47-то Народно събрание, но е малко вероятно да получи мандата за съставяне на правителство, особено при заявения твърдо курс към предсрочни избори. 

Преди срещата в ДПС президентът разговаря с представителите на "Продължаваме промяната" и с ГЕРБ/СДС.