ДПС очаквали да получат покана от ГЕРБ за разговори за подкрепа на първия мандат след лансирането на името на българския еврокомисар Мария Габриел за кандидат-премиер, но все още от партията на Борисов не били направили първата стъпка. Когато това се случи обаче, от Движението ще се отзоват на поканата.

Това коментира в кулоарите на НС председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Минути преди коментара на Карадайъ Корнелия Нинова заяви, че вече БСП са получили такава покана, но очевидно при кореспонденцията между ДПС и ГЕРБ има забавяне по трасето.

"Очакваме да получим покана така, както заявиха от най-голямата парламентарна група. И ако ние от ДПС получим такава покана, ще се отзовем. (...) Е, може и да сме получили, трябва да вляза до кабинета. На база заявките на ГЕРБ, очакваме да получим покана, те казаха, че ще говорят с всички", отговори на въпрос на News.bg Карадайъ.

Официално: Мария Габриел е кандидатът на ГЕРБ за премиер

Официално: Мария Габриел е кандидатът на ГЕРБ за премиер

Тя ще проведе срещи с останалите партии, заедно с излъчени от нея контактни групи

Партийният лидер забелязва и положителна градация в случващото се в парламента. "Вече имаме една стъпка напред извървяна за последните две години и половина - кандидат премиер, обявен от първата партия, и то не в зала за гласуване, а достатъчно рано и навреме. И другото, което чухме от ГЕРБ, е, че ще разговарят с другите парламентарни групи в Народното събрание. Това е новото, това е добре, това е положителната стъпка."

ДПС към момента не коментира и дали ще предложи министри за "кутийките в кабинета на личностите", лансиран от ГЕРБ, защото първо следвало да има конкретика. "Да вървим стъпка по стъпка и да не изпреварваме събитията", призова Карадайъ. Той изрази и оптимизъм, че при конструктивен диалог може да се намери работеща формула за сглобка на управленска конструкция.

анкета

Нужни ли са нови избори?

Виж резултати

Не, трябва партиите да съставят правителство 38.4%

Не, да остане служебното правителство 11.9%

Да, този парламент не може да излъчи кабинет 26.4%

Да изчакат до местните избори 7.0%

Избори до дупка 16.2%