ЦИК е незаконна. Това стана ясно от декларация на ДПС.

Няма как незаконен състав на ЦИК да организира законни избори, обяви от трибуната на Народното събрание лидерът Мустафа Карадайъ. ГЕРБ имат последен шанс да свалят доверието си от Цвета Караянчева според него.

Недоволството на партията идва от това, че все още не е разгледан сигналът им за несъвместимост на член на ЦИК. Именно това поставя под съмнение състава на ЦИК и легитимността на нейните решения. Политическата оценка на това поведение се заключава в следните думи - лъжа, наглост, арогантност, категоричен бе Карадайъ. Дотук се стигнало, защото управляващите се самозабравили. ДПС предупреди, че от сега герберите създавали предпоставка за края след вота. Затова партията ще сигнализира европейските институции и международни наблюдатели за незаконния състав на изборната комисия.

Изборът на председател на ЦИК може да бъде атакуван пред Конституционния съд

Изборът на председател на ЦИК може да бъде атакуван пред Конституционния съд

Становището е на другия кандидат, нестигнал до обсъждане в парламента

Припомняме, на 9 октомври с гласовете на 119 депутати "за" и 64 "против" Александър Андреев беше избран за нов председател на ЦИК, след като Комисията остана без председател след изненадващата оставка на Стефка Стоева. Оставката бе мотивирана с "лични причини", въпреки че преди това Стоева се обяви против внесена промяна в Избирателния кодекс, която да прехвърли изцяло отговорността за придобиването на машините за гласуване на Комисията.

Същият ден стана ясно, че изборът на председател на ЦИК може да бъде атакуван пред Конституционния съд.

С гласовете на 119 депутати "за" Андреев стана шеф на ЦИК

С гласовете на 119 депутати "за" Андреев стана шеф на ЦИК

ДПС се отказа от подкрапа за кандидатурата му