Руската православна църква винаги е била активна в политическия живот в Русия, особено в последните години. А от друга страна руското разузнаване все повече използва не толкова дори дипломати, а и други по-нископоставени служители, за шпионаж.

Това коментира експертът по международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи и икономиката Милен Керемедчиев пред bTV.

За изгонването на свещенослужителите от България обяви първо руското посолство у нас, а след това потвърждение дойде и от ДАНС. Важно е да се отбележи, че експулсираният архимандрит Васиан (Змеев), който е представител на Московската патриаршия у нас, бе изгонен преди седмица и от Република Северна Македония, за връзките с която също отговаряше.

Москва осъди изгонването на тримата руски свещеници от България

Москва осъди изгонването на тримата руски свещеници от България

Захарова подчерта, че "този крещящ недружелюбен акт на българските власти не подлежи на никакво логично обяснение"

"Когато преди година бяха изгонени служители на руското посолство у нас, не само дипломати, сред тях имаше и много технически служители, учители в руско училище, готвачи и т.н. Всъщност, оказа се, че те са с най-високи чинове в руското ГРУ. Това показва, че руското разузнаване не използва дипломати толкова активно, а по-ниски длъжности хора, за да имат те по-безпрепятствен достъп и да извършват по-лесно работата си", коментира Керемедчиев.

И подчерта - според него изгонените трима църковни служители "определено са прескочили своите правомощия като такива".

"Били са и изключително активни в Северна Македония, която е основна цел на руското разузнаване и тяхната цел България и РСМ да имат лоши отношения."

А как свещеник може да разузнава - Руската църква, както казала и самата Митрофанова, имала активна дейност, а един свещеник, имайки достъп до много миряни, имал големи възможности да влияе, да получи информация, да вербува хора.

"Трябва да се види и с кои български граждани той е имал контакти, както направиха и в Северна Македония", призова Керемедчиев.

Захариева не е изненадана за изгонените руски свещеници

Захариева не е изненадана за изгонените руски свещеници

Руската федерация използва църквата за геополитически цели