Зеленият сертификат показва, че аз все пак като премиер имам лидерството. Това заяви премиерът Кирил Петков в предаването "Панорама" по БНТ, като коментира споровете по темата в управляващата коалиция. Популярна или не, тази мярка е правилна, защото показва, че няма двоен аршин спрямо ресторанти и администрация. Премиерът заяви, че до този момент в коалицията няма пробойни и търкания.

Ресторантьорите искат Зелен сертификат или за всички, или за никого

Ресторантьорите искат Зелен сертификат или за всички, или за никого

Пандемията ще свърши, а бизнесът ще умре, пишат те

По думите му, в началото ваксините са будели съмнения, защото са били нови, но днес вече няма място за притеснение, при поставени милиарди дози. Но не е допустимо България да е след Руанда по ниво ваксинирани. Започваме информационна кампания с проф. Аргирова и други специалисти относно придружаващите заболявания на много хора, като например диабет. Българският народ трябва да вземе решение като разполага с правилната информация.

Трябва да се намери баланса в коалицията по въпроса за зелените сертификати. Тази позиция изказа сутринта в студиото на Нова телевизия Андрей Чорбанов, който и вчера прочете декларацията от името на "Има такъв народ" в парламента, която бе възприета и като първата цепнатина в новото мнозинство.

Чорбанов не мисли, че тяхната позиция може да доведе до разтурване на коалицията. Той увери, че позицията на ИТН е принципна, но и принципно са отговорни и към сключеното коалиционно споразумение.

Не е логично разликата между България и други страни да се дължи само на процента ваксинирано. Въпросът е как да се организира една доболнична помощ и защо у нас тя не работи, заяви Чорбанов.

ИТН се разбунтува на идеята на Кирил Петков за зеления сертификат

ИТН се разбунтува на идеята на Кирил Петков за зеления сертификат

Правото на труд не можело да се ограничава без реална алтернатива

Имаме ужасно много проблеми във всички възможни сектори. Ние го знаехме. Добре е, че имаме приемственост и диалогичност между старото и новото управление, което преди това го нямаше, призна той.

Петков не скри трудностите, с които се е сблъскал още в началото на управлението си.

Според него, не е нормално още в първия ден на встъпване в длъжност на новото правителство, да има такъв скок на цените. Нормално би било да е минала поне една седмица. Счита, че наложеният мораториум е правилна стъпка, въпреки че дава основания за критики, че властта се намесва в работата на регулатори и борси.

Депутатите потвърдиха мораториума върху цените на тока, водата и парното от днес

Депутатите потвърдиха мораториума върху цените на тока, водата и парното от днес

Измениха решението си от вчера със задна дата

Петков обаче счита, че трябва политиката да се промени, за да свърши вече наложеният вариант винаги крайният потребител да плаща накрая "обяда".

Другата трудност, с която се е сблъскал в първите си дни като премиер, са наводненията в редица селища на страната и припомни как е помогнало правителството на засегнатите от бедствията. Това му даде повод да обърне внимание върху обществените поръчки и приоритета на кабинета - достъпа на хората, средствата, дадени на общините и контрола върху тях. Да контролираме харченето на обществените пари така, както собствените си, обясни той.

Румен Радев към служебния кабинет: Мисията ви е изпълнена

Румен Радев към служебния кабинет: Мисията ви е изпълнена

Каузата България е непреходна и вашият опит ще бъде необходим за в бъдеще, заяви Радев на Янев

Петков отхвърли твърдението, че президентът Румен Радев се намесва в работата на правителството. Той обаче настоя, че координацията между институциите е важна и ще работи за диалог. Ще се сложи край на предишната практика на "войни".

По темата "Северна Македония" той припомни, че е даден срок от 6 месеца, за да могат отделните групи да започнат да работят заедно - например, в транспорта, бизнеса и културата. Да се обърне риториката и да започнем да работим и печелим заедно, а не да продължаваме вечните конфликти.

Петков отрече, че се опитва да "махне" неудобни лица в управлението - например столичния кмет Йорданка Фандъкова. Отрече, че е искал оставката ѝ. Но защити позицията си, че иска промени и на местно ниво.

Искам лустрация на крадците, а това се случва институционално. Да няма защитени, без значение партийната принадлежност, но да се отсяват и клеветите - заяви Петков в отговор на въпрос очаква ли се "изчегъртване" и ще има ли снизхождение за "подмазвачите", които сега ще го обградят.

За скандала с гражданството си, Петков заяви, че не се счита нарушител и съответните власти вече са се произнесли по темата.