В това мнозинство има конфликт, има конкуренция и едно непрекъснато напрежение и това е видно за всички. Това призна в студиото на БТВ съпредседателят на ПП Кирил Петков преди да се върне отново в пленарна зала, където очаква заседанието на продължи до полунощ.

Кирил Петков обясни, че ако крайното решение се постига, значи това си е заслужавало. "Кой, как и какво - крайният резултат е важен", обясни депутатът за това чия точно е идеята да се върне държавният контрол над пристанище "Росенец".

"Нямаше да има конфликти и напрежение, ако бяхме заедно в смисъл на коалиция. Не сме заедно, обясни още Петков и открои, че с ГЕРБ имат някои общи цели и те се виждат - във външната политика, във вътрешната политика, бюджетът, еврозона и Шенген. Заради тези общи цели трябва да се измисли начин, по който да се работи така, че това правителство да ги постигне и парламентът да приеме законите", отговори Кирил Петков

Затова и писмено споразумение между ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС не е от толкова голямо значение. "Каква е разликата между документа, който ще бъде подписан и коалиционно споразумение - опитваме се да структурираме механизъм , който да ни даде възможност да координираме заедно, така че да се постигнат резултати", заяви съпредседателят на ПП.

Борисов за бащите на успеха и какво имат ПП още да учат

Борисов за бащите на успеха и какво имат ПП още да учат

ГЕРБ се надяват ПП да се научат на некоалиционна култура

Като положителен пример Кирил Петков посочи именно решението за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец" взето днес в парламента.

"Тази инициатива абсолютно си заслужава, защото това е ключов актив на държавата. Това е вратата към европейското пространство", обясни Петков, признавайки, че дори са закъснели. "Радвам се, че днес имахме мнозинството да бъде прекратена. Даже се радвам и че удължихме срока между прекратяването и влизането във владение от една на две седмици, за да има Министерството на транспорта възможност да оперира", добави той.

Като друг положителен резултат от напрежението в мнозинството Кирил Петков открои назначенията, които не са на квотен принцип, който поддържа назначаването на най-лоялни, но към партията хора. По думите му ще има механизъм ще бъде записано какви кандидати всяка от коалициите ще може да предложи - "Нямаме съглашателство и раздаване на позиции, а конкурентен принцип", добави той, което било важно особено на позиции като управлението на публичните средства в НЗОК

За избора на подуправители на БНБ Кирил Петков заяви, че е имало на разположение и други имена освен Димитър Радев, но приоритетът влизане в Еврозоната е надделял, затова и изборът е паднал за втори мандат за Радев. Иначе Кирил Петков стои на 100% зад името, качествата и способностите на господин Гюров, но изборът на подуправители бил на гуверньора - което означава, че Димитър Радев си е избрал Гюров и Чобанов.

Все още няма мнозинство за бърза писта за промени в Конституцията

Все още няма мнозинство за бърза писта за промени в Конституцията

Христо Иванов: ВСС не осъзнава своята дълбока нелегитимност