Нальотът (часовете за летене) на българските военни авиатори все още не е достътъчен. Това отчете командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев за 2021 година, съобщи БНР.

Тази авиобаза е в основата на охраната на въздушното пространство на България и НАТО

Държавният глава се тревожи заради ниския нальот на летците ни

Държавният глава се тревожи заради ниския нальот на летците ни

Трябва да получим още осем самолета

Минимум от 1000 часа годишно трябва да имат във въздуха военните пилоти, е посочил бригаден генерал Николай Русев. Те летят на тренировъчните L-39. Но това "не би могло да компенсира подготовката на летателния състав на бойните самолети МиГ-29". 

Недостигът на часове за тренировъчни полети се преодолява с "професионализъм и голямата натовареност на инженерно-техническия състав".

Авиобазата ни, която отговаря за въздушния контрол на страната, не разполага с достатъчен брой изправни машини от основния тип боен самолет.

Въпреки това бригаден генерал Николай Русев уверява, че охраната на въздушното пространство е основен приоритет.

Командирът на "Граф Игнатиево" изтъква, че е направен "сериозен анализ на всички предпоставки за възникване на инциденти и произшествия", след като изтребителя на подполковник Валентин Терзиев се разби в Черно море по време на учение. 

Без ОВОС за разширяване на пистата на "Граф Игнатиево" за Ф-16

Без ОВОС за разширяване на пистата на "Граф Игнатиево" за Ф-16

Решението е на служебното правителство "Янев"

Приоритет за 2022 година остава обучението на нови летци на изтребител МиГ-29 и адаптиране на летище "Граф Игнатиево" за новите американски изтребители Ф-16.

Заради очакваните ремонти по летището, се очаква преместване на летателна дейност на друго летище, е посочил началникът ва ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Припомняме, недостигът на нальот, може да има фатални последици.

През 2018 г. командващия ВВС ген. Цанко Стойков заяви, че българските военни пилоти имат 10 пъти по-малко часове за нальот в сравнение с тези на колегите им от НАТО. През юни 2018 г. имаше катастрофа с вертолет Ми-17 над Пловдив, в която загинаха двама военни. На 9 юни 2021 г. "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.". В този полет загина майор Валентин Терзиев, който посмъртно бе повишен в чин.