Изключително мерзко е да се използва гибелта на двама летци за извличане на политически дивиденти. Всички политици трябва да бъдат сдържани в изказванията по темата. Това заяви бившият министър на отбраната Димитър Стоянов пред БНТ за тежката авиокатастрофа на "Граф Игнатиево", при която загинаха двама пилоти.

Той обясни, че българското общество трябва да знае какво се е случило и причините за тежката авиокатастрофа. Първата спекулация в резултат на авиокатастрофата е, че в армията и военновъздушните сили има проблем с организацията и работата, но за да се искат оставки, трябва да се разясни каква е причината за искането на оставки при такъв тежък инцидент, коментира Стоянов с видимо раздразнение от политическите коментари по темата.

Втората спекулация е, че самолетите са стари и трябвало веднага да се махнат. Самолетът, на който летя президентът Румен Радев, е произведен през 1986 година, посочи Димитър Стоянов.

Парламентарна комисия трябвало да обясни за авиокатастрофата на "Граф Игнатиево"
Обновена

Парламентарна комисия трябвало да обясни за авиокатастрофата на "Граф Игнатиево"

Бивши ръководители на МО питат за смисъла на авиошоутата

Третата спекулация е, че в последните години нищо не се е направило за авиацията, което Стоянов определи като невярна информация.

Димитър Стоянов разкритикува и експрезидента Росен Плевнелиев дали знае как се организират процесите в армията, за да коментира тежката авиокатастрофа. Стоянов се ядоса и на думите на Плевнелиев, който бе заявил, че такива авиошоута се правят заради настоящия президент Румен Радев.

"В момента се насажда мнение, че всичко ще бъде покрито за авиокатастрофата на "Граф Игнатиево", което също не е вярно", посочи той.

Стоянов допълни, че авиошоута се правят и в други държави със самолети "Грипен" и бойни авиатори с F-16 в Гърция. Не е вярно, че бойни авиатори не участват в авиошоута. Това е поредната спекулация, опроверга бившият министър на отбраната.

Димитър Стоянов изрази съжаление, че авиоструктурата за пристигането на F-16 закъснява, а самите изтребители също закъсняват.

В Чехия разчитат черната кутия на разбилия се военен самолет

В Чехия разчитат черната кутия на разбилия се военен самолет

Днес е вторият ден от обявения тридневен траур