Командващият Военноморските сили на Германия вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах заяви, че следващата континентална война може да бъде в близките десетилетия, съобщи РИА Новости.

"Смятам, че континентална война може да има, но не в близките две-три години, а в следващите 10-20 години", каза Шьонбах по време на конференция на индийския институт на отбранителните изследвания Манохар Паррикар.

Според него двустранното партньорство: "нищо не означава". Страните трябва да създават "много тесни съюзи", допълни Шьонбах. 

НАТО: Искането на Русия към България и Румъния е неприемливо

НАТО: Искането на Русия към България и Румъния е неприемливо

Исканията на Русия ще разделят членовете на НАТО на първи и втори клас, което ние не можем да приемем

Думите му са в момент, когато напрежението между Запада и Русия се увеличава. Вчера, 21 януари 2022 г. от Русия поискаха НАТО да изтегли своите сили от България и от Румъния. В отговор на това искане депутатите от ГЕРБ поискаха в парламента да се явят премиера Кирил Петков, военния министър Стефан Янев и външния министър Теодора Генчовска, както и да бъде свикано заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Да не се поддаваме на руска провокация призова Христо Иванов от ДБ. От МВнР призоваха Русия да уважавайте избора на България и Конституцията ни.

Президентът Румен Радев заяви, че страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било. От министерството на отбраната заявиха, че България е суверенна държава, която сама решава как да дефинира и реализира своята вътрешна и външна политика. От нашето Външно министерство увериха, че националните територии на страните-членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО.

От испанското правителство обмислят изпращането на изтребители в България. Същото съобщение - за изпращане на изтребители в България дойде и от Нидерландия.