Близо два часа продължи спора на народните представители заради точката в дневния ред на парламента - създаване на временна комисия, която да разследва правителството на Буджака, Созопол, предложена от ДПС и ИТН.

Мотивите за създаване на комисията представи Севим Исмаил Али от ДПС. Той посочи началото на застрояването, дадено по време на управлението на тогавашния екоминистър Евдокия Манева, когато започнало масово купуване на имоти, след което защитените по Натура 2000 птици са изчезнали, тъй като нямало къде да гнездят.

ДПС и ИТН с общ проект комисия "Буджака" "заради прозрачност"

ДПС и ИТН с общ проект комисия "Буджака" "заради прозрачност"

ГЕРБ предложи миналата седмица, но изтегли предложението

Пръв по комисията Буджака думата взе Христо Иванов, посочвайки, че ДБ ще подкрепи с гласовете си и ще излъчи представители в комисията. По думите му въпросът за защита на природното наследство е стратегически въпрос, а вторият мотив - политически, свързан с факта, че темата се използва като пропагандно мероприятие, което отразява състоянието на България - с фасадна демокрация, а с конструкция на дълбока държава.

Иванов посочи, че ДПС има структуроопределяща роля като съветската армия за изграждане на българския режим за фасадна демокрация. Той отново описа историята на тази пропагандна употреба на темата на Буджака, когато прокуратурата стартирала едновременна проверка и за Росенец, и за Буджака.

"Ние искаме комисията да свърши работа - да бъде демаскирана тази пропагандна операция и ще работим и за това", уточни Иванов и подчерта, че комисията е създадена, след като първо ГЕРБ я предлага, после изтегля предложението, а след това ДПС намират гласове от ИТН. Това Иванов определи като пример за "плаващи мнозинства". Сериозен червен флаг, вие не желаете да коментирате проблема, не желаете да говорите за конструкцията на кабинета, която предложихте, Буджака е прекрасна илюстрация на този проблем. Беше включен пропагандният ресурс на Пеевски", добави Христо Иванов.

За нарушения в „Буджака“ и в Обзор докладва прокуратурата

За нарушения в „Буджака“ и в Обзор докладва прокуратурата

Сторежите не съответстват на книжата или липсват разрешителни за строеж

Депутатът от ИТН Радостин Василев отговори, че парламентарната му група подкрепя създаването на комисии и за Росенец, и за Буджака и ще са диаметрално разположени за всички проблеми. "Защото да подписвам вашата комисия, а не този, който управлява вашите решения, вече е ясен и за нас", каза Василев. Той припомни на депутатите от ДБ, че по темата правосъдие са си позволили да обвинят ИТН, че не искат закриване на спецсъда и смяна на главния прокурор, но после Василев като реверанс го направил лично в правна комисия.

"Вие се опитвате да ни причислите към ДПС с политическа изгода, ще останете изолирани, загубихте член в наше лице, категоричен бе той.

Извод от тези реплики направиха от ДПС, които чули от трибуната на Народното признание, че се закриват съдилища в услуга на Христо Иванов.

Христо Иванов подари на Радостин Василев книги, издадени от Пеевски, "в които инвестирал милиони". Николай Хаджигенов от ИСБНИ декларира, че ще подкрепят комисията за Буджака.

Думата взе Йордан Цонев, започвайки с анализ на дълбоката държава, посочена от Христо Иванов. Промените са от 1997 г., когато говорим за дълбоката държава, цяла Европа говори, че това са структури на държавата, знам, защото една част от СДС бе сатанизирана от друга част от СДС, от Иво Прокопиев, кръгът "агнешки главички" и НПО, дълбока държава със структурите на Сорос. По думите на Цонев, едно от последните решения на Евдокия Манева е да извади точно Буджака от защитените територии и да го пусне на олигарси. Пеевски, Цонев и Доган ги няма, но има други - има министри от СДС и Прокопиев е там", каза той и допълни: "И понеже говорите и за фасадна демокрация - когато не участваш в избори, не участваш в демократичния процес, не отиваш с лицето си пред избирателя, когато стоиш отзад и създаваш ГМО политически структури, ГМО продуктът започна тогава, с разцепването на СДС и облечени в бяло и го казвам като човек, участвал, сред потърпевшите и съм имал разговор и с тези хора, и са ми го признавали. Ние сме част от концепцията СДС долу и участието в приватизацията, аз ли не знам как участваха в приватизацията, а ходят от медия в медия и ги гледат като божества и те разказват как се грижат за бизнес климата. Кой ще повярва, но ние "вярваме", защото ги познаваме добре."

Той се върна на комисията: "Като казахте Буджака, сегашното ви поведение спрямо кабинета - сега Иван Кръстев, Прокопиев и още едно лице на Буджака там е измислена мантрата, предупредих ви от ИТН, че вие ще бъдете жертва. Защото там се роди мантрата, че вие сте нещо с нас и започна да се изпълнява следващата седмица. Опорките ги дрънкам от преди Пеевски да се появи на бял свят, Костов да е жив и здрав му говоря, че ако се води по акъла на тази групичка, включително председателя на НС и други хора, със СДС ще бъде свършено, така и стана, аз лично го говоря от 25 г.".

ДПС заяви, че ще се бори срещу модела на задкулисието на Иво Прокопиев и кръга "Капитал".

На ДПС не може да давате акъл какъв принос има за демокрацията, а вашите ръководители бяха ръководители в тази тоталитарна държава. Децата носят отговорност за постъпките на родителите си, но ако не правят като тях, поне 10 човека има от видни комунистически фамилии, вие ни учите на демокрация, лустрация, прощавайте, но това е върховна наглост, да учите ДПС какъв принос за демокрацията има, когато Доган има златен медал от конгреса на САЩ - за приноса му за членството в НАТО и мирния преход на България. Ще продължавам да бъда неудобен и всеки път да ви бъда трънче в петата", закани се Цонев.

Христо Иванов препоръча да си оправи паметта за родителите.

Комисия нищи "Росенец" - правосъден анклав ли е или точка на пречупване

Комисия нищи "Росенец" - правосъден анклав ли е или точка на пречупване

193 депутати гласуваха "за", Христо Иванов не влиза в комисията

Зад диванчето на вашия лидер се вижда Доган с розите - каза от своя страна Антоанета Цонева от "Демократична България".

Филип Станев отговори по сценаристки: Нека да живее българският парламент, да създадем тази комисия, има какво да се разследва, не да играем на филм "Теории на конспирацията", защото вие не сте Джулия Робъртс, въпреки че имате привързаност към джендърството. Не вкарвайте ИТН във вашите спорове, ние измислихме поговорката чисто нова - "Когато две магарета си мерят буджаците, не заставай между тях".

Цонев отвърна, че не става дума за мерене, а за търсене на корените на дълбоката държава.

Той каза, че кабинет на ИТН няма да мине никога, защото в него за първи път от хората на Прокопиев няма нито един министър.

Джевдет Чакъров от ДПС пък зададе дневния ред на комисията - да се каже с какви мотиви са били подменени имотите, нанесени ли са щети, кой носи отговорност, журналистите Любо Николов, Михаил Заимов от "Капитал" имат ли къщи там, вярно ли е, че ПУП са били одобрени без пътеки, също дали има изливане на фекални води от къщата на Прокопиев директно към залива и плажа и дали застрояването на Колкита, за което има разследване, съвпада с мандата на министър, който се оттегля.

След спора временната комисия за Буджака бе гласувана единодушно с 202 гласа "за". За председател бе предложен и избран Джевдет Чакъров, зам.-председател Любен Дилов - син, членовете Младен Шишков от ГЕРБ, Тошко Йорданов, Станислав Балабанов от ИТН, Агнеска Нейчева, Тодор Байчев от БСП, ДБ - Димитър Найденов, Калоян Янков, Меглена Кунчева, Живко Табаков - ИСБНИ и Севим Али от ДПС.