Отчетността на партиите трябва да се подобри. Това заяви бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров пред БНР.

Думите му са по повод представената преди седмица информация, че партиите и коалициите в Народното събрание са получили по 13.20 лева за спечелен глас вместо записаните по закон 11 лева.

Димитров посочи, че въпреки че приходите на политическите сили са под прожекторите, не се упражнява достатъчен контрол върху разходите им. Той определи като "грешка" обстоятелството, че от май 2016 г. партиите са получавали по-голяма от полагащата им се субсидия.

Правителството фиксира 11 лева на глас за партийна субсидия

Правителството фиксира 11 лева на глас за партийна субсидия

Промените в Закона за политическите партии са приети неприсъствено

Според него това не било толкова съществено, защото подобни грешки се допускали многократно от приходната администрация и след това се възстановявали. Той заяви, че просто трябва Законът за политическите партии да се преразгледа и да бъде подобрен в частта за разходи на партиите.

Разумно решение е партиите, които са действителните участници в политическия процес, да бъдат субсидирани от държавния бюджет, категоричен бе финансистът.

Вие искате 1 лев субсидия на глас, те си гласуват 11 лева и накрая получават 13,23 лв.

Вие искате 1 лев субсидия на глас, те си гласуват 11 лева и накрая получават 13,23 лв.

2,5 млн. българи, гласували "за" 1 лев субсидия, не били достатъчни, за да е валиден референдумът, а на предишните евроизбори за всички кандидати гласуваха общо 2 239 430 души

Той подчерта, че причината за това е, че те не трябва да зависят от корпоративни и бизнес интереси. Издръжката от държавния бюджет поставяла стена между тях и корпоративните влияния по негови думи.

Тези емоции, че партиите трябва да ги лишим от субсидията, защото с тези субсидии ще помогнем на бедните, гладните, пенсионерите, ще построим детски градини - това са откровени глупости и това е просто една популистка демагогия, заключи Димитров.

Въпросът за партийните субсидии - не към нас, отсече Кирил Добрев

Въпросът за партийните субсидии - не към нас, отсече Кирил Добрев

Щели да коментират темата, когато имат свой финансов министър