"Изключително сме доволни от резултатите. До този момент имаме 71 кметове при 57 на предишните местни избори." Така обобщи председателят на БСП Корнелия Нинова днешният ден и успехът на БСП на местните избори.

БСП е втора политическа сила по брой кметове, повишава гласовете си с 50 000 що се отнася до вота за общински съветници, заяви Нинова, като "столетницата" печели и няколко областни града - Русе, Силистра, Разград, Шумен.

Лидерът на БСП отново не отговори конкретно защо не присъства на пресконференцията на Ваня Григорова, която е на проценти да стане кмет на София.

"Ще получите същия отговор като предния път. Тук сме целия щаб, обобщаваме цялата страна (резултатите - бел.ред.). Смятам, че големият губещ на тези избори е ГЕРБ", отговори ни тя.

"Моделът ГЕРБ" започва да се разгражда, това е само началото, амбициозна бе Нинова. И посочи - БСП е "напълно консолидирана".

Относно бъдещето на т.нар. "некоалиция" - Нинова не се ангажира с прогнози, но в първия работен ден на парламента БСП ще внесе вота си на недоверие.

"Тежък бюджет." Така определи предстоящата за гласуване финансова рамка на държавата председателят на БСП. И бе категорична - партията й няма да подкрепи Бюджет 2024.

Балотажи на местни избори 2023
на живо

Балотажи на местни избори 2023

Избирателната активност остава най-ниска в Пловдив