Смятам, че не е време за мнозинство, трябва да се работи общо, да се използват всички възможни звена и експерти, за да има общо виждане за мерките, които трябва да бъдат предприети в тази криза. Това заяви пред БНТ депутатът от БСП Красимир Янков по повод вчерашното вето на президента върху част от извънредния закон и днешното извънредно заседание в Народното събрание.

Според Янков БСП ще се съобрази с аргументите на президента, тъй като те били безспорни.

Този закон породи много въпроси, но прави впечатление, че извънредното законодателство е по-скоро в посока не на правомощия, а на безконтролни хора, посочи той.

По негови думи сега е време за консолидиране, не е време за изолация на институции и ветото на президента било свързано именно с този дефект.

Янков изрази мнение, че Министерският съвет е иззел функциите на президентството и на Народното събрание.

Борисов сърдит на Радев: Кое наложи да ме нападне в гърба?
Обновена

Борисов сърдит на Радев: Кое наложи да ме нападне в гърба?

С ветото си Радев проявил егоцентризъм

Смятам, че е време за Консултативен съвет за национална сигурност, който се свиква от президента, там трябва да се намери общото виждане, за да не се стига до усещане за напрежение, подчерта народният представител. По негови думи хората трябва да разберат, че държавата работи в синхрон за преодоляване на кризата.

По думи на Янков вместо премиерът да се съобрази с националния план за такива епидемии, действащ от 2006 г., където е разписан национален пандемичен комитет, който трябва да се оглави от вицепремиер, той е направил национален оперативен щаб.

Разбирам желанието на Борисов да определи за началник на генералния щаб военно лице - да вдъхва доверие, да има послание за дисциплина, поясни Янков.

Трябва да не бъде изолирана нито една от институциите, да се стигне и до ангажимента на президента, сега той трябва да свика КСНС, отново посочи депутатът. Според него именно там партиите трябва да посочат задачите, а изпълнителната власт - да посочи конкретните действия.

Радев налага частично вето върху закона за извънредното положение
Обновена

Радев налага частично вето върху закона за извънредното положение

Това обяви той в Президенството

"Когато се свика КСНС и участват и длъжностните лица, и политическите партии, тогава няма усещане за хаос. Хората чакат да видят, че има синхрон в работата на държавата, за да усетят сигурност", обобщи Янков.

Относно мерките срещу спекулата Янков бе категоричен, че в едно общество с пазарна икономика спекула не може да има. Когато става въпрос за стоки от първа необходимост, алармирах да се извърши проверка в складовете, за да не се стигне до изкуствени дефицити и до повишаване на цена, изтъкна той.

Относно включването на армията Янков изрази дълбоко съмнение, че тези, които ще бъдат ангажирани, имат кометентността да работят с граждански лица. По негови думи МВР има друг ресурс, който може да използва - частната охранителна дейност.Според червения депутат влючването на служители на въоръжените сили, на МО трябва да е крайна мярка.

Според него управляващите освен да прилага мерки за ограничаване на заразата, трябва да имат и план, свързан с икономиката. В момента виждам една основна дума в това, което предлагат управялващите - кредит, обобщи той и подчерта, че с кредит ще се влезе в друга криза и бизнесът трудно ще излезе от тази спирала.

Депутатите се събират извънредно за ветото на президента

Депутатите се събират извънредно за ветото на президента

Ветото ще бъде обсъдено и в правната комисия

Тази криза в зависимост от действията на държавата може да е по отношение на бизнеса крачка назад, две напред,а по отношение на обществото - да сме по-консолидирано общество, заключи Янков.

Припомняме, вчера президентът наложи частично вето върху извънредния закон. След като решението му стана ясно, премиерът Бойко Борисов заяви, че ветото било неочаквано и го определи като проява на егоцентризъм.

От БСК пък настояха фиксираните цени да отпаднат от извънредния закон.