"Днес се прекланяме пред българските бойни знамена и пред подвига на героите, които с цената на живота си успяха да ги опазят и не допуснаха нито едно от тях да попадне във вражески ръце. Народът пази спомена за своите храбри чеда". С тези думи президентът Росен Плевнелиев, върховен главнокомандващ Българската армия се обърна към събралото се войнство на Гергьовския парад. 

Президентът акцентира, че сме изправени пред необходимостта от преосмисляне и адаптиране на визията за колективната сигурност с цел гарантиране на свободна, мирна и единна Европа. „Изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъде способна да изпълни поставените от държавното ръководство задачи, е основен приоритет на страната ни и трябва да бъде доведено до успешен край”, заяви президентът Росен Плевнелиев. 

В речта си той посочи, че през изминалата година са били взети важни решения за националната сигурност, по които е постигнато широко политическо съгласие. Президентът Плевнелиев визира проведеният Консултативен съвет по национална сигурност, на който са били взети решения от "историческа важност", както и приетия План за развитие на отбранителните способности до 2020 г. 

Да бъдем патриоти, а не криворазбрани националисти, зове Плевнелиев на парада

Да бъдем патриоти, а не криворазбрани националисти, зове Плевнелиев на парада

Смисълът на политиката е да интегрираш, а не да разделяш, убеден е той

Той отбеляза, че средствата за отбрана са били увеличени до 1,35% от БВП, като занапред е осигурено плавно покачване до достигане на 2% през 2024 г

Върховният главнокомандващ на Българската армия призова кабинета и парламента да продължат да подкрепят усилията на Министерството на отбраната за модернизация на Българската армия, до пълното изпълнение на плана за развитие. 

Рисковете не идват само от терористичните атаки и миграционната вълна”, заяви Плевнелиев. Той визира незаконното анексиране на Крим, както и замразените, хибридни конфликти и пропагандните атаки, които по думите му са факт.

Днес България стои добре на фона на рекордния брой кризи около нас. Днес България пази ефективно границите си, спазвайки човешките права”, заяви Плевнелиев. По думите му, страната ни получава признанието на партньорите и е част от решението на проблема, а не от самия проблем. 

Свeти Георги е винаги близо до нас, настоя патриарх Неофит пред армията

Свeти Георги е винаги близо до нас, настоя патриарх Неофит пред армията

Пред паметника на Незнайния воин започнаха честванията

„Въпреки трудностите армията изпълнява конституционните и съюзническите си задължения в колективната система на НАТО и ЕС. Българските военнослужещи изпълняват с достойнство, храброст и чест своите задължения, участват в многобройни мисии и операции на няколко континента”, акцентира върховноглавнокомандващият Българската армия.

Скъпи сънародници, нека да благодарим на нашите смели български воини”, обърна се Плевнелиев към събралите се на площада граждани. Той поздрави всички по случай Деня на храбростта и Празник на Българската армия и пожела успех в начинанията, воля и решимост в изпълнението на отговорните задачи.

„Нека с действията всеки един от нас допринесе за спояване на връзката между българският народ и неговата славна българска армия”, заяви Плевнелиев. Словото на държавния глава приключи с фразата: „Да живее България!”.

Снимка 232443

Източник: БГНЕС

В тазгодишният Гергьовски парад участваха около 1 300 военни, 35 бойни машини и 12 самолета и вертолета. На площада по традиция бяха изнесени и бойните знамена-светини, сред които това на Стиляна Параскевова, 14-годишното момиче, ушило прототипа на трибагреника ни, знамето на 15-ти пехотен Ломски полк, на 23-ти пехотен Шипченски полк, на 13-ти пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, на 30-ти  пехотен Шейновски полк, на 25-ти  пехотен Драгомански полк.

С бурни овации и аплодисменти бе посрещната военната техника, която по традиция се показва на Гергьовския парад. Овации предизвика демонстрацията на летателна техника.

За пръв път над София полетя вертолет AS - 565 PANTER от ВМС във формация с вертолетите на ВВС. Бурни аплодисменти имаше и за военно-транспортни самолети C-27J “Спартан” и Ан-30, учебните самолети „Пилатус“ РС9М и L-39ZА и бойните самолети МиГ-29 и  Су-25.

Пред погледа на софиянци, гости на столицата и официалните лица преминаха представителните роти. С маршова стъпка преминаха знаменния взвод на Националната гвардейска част, Гвардейски представителен духов оркестър, Представителен блок от Военна академия „Г.С.Раковски“, от Националния военен университет „Васил Левски“, представителни блокове на Сухопътните войски, на Военновъздушните и на Военноморските сили.

От „Военна полиция“ също имаха представителна част, която марширува със знамето на службата. Във всеки блок маршируваха по 64 войника.

Бойната техника, която  дефилира на площад „Княз Александър I“, включваше: танк Т-72; 122-милиметрова самоходна гаубица „2С-1”- „Гвоздика“; бойни машини на пехотата (БМП-1 и БМП-23);  многоцелеви транспортьор лек брониран (МТЛБ) „Тунджа“; бронетранспортьор (БТР)-60 ПБ МД1; зенитно-ракетни комплекса „ОСА“ АК; 152-мм оръдие гаубица Д-20.

Родолюбивите зрители видяха реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“; тактически ракетен комплекс „Точка“; бронирани леки автомобили за повишена проходимост (ЛАПП) „Мерцедес“ G 270; бронирани „Хамър“ М 1151 А/В 1.

Зрителите на парада видяха и бойни бронирани колесни машини (БТТ) „Commando select“ и „Guardian“; бронирани автомобили „SAND CAT“; пускови установки от зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300;  пускови установки от ЗРК С-125.

Гергьовден се отбелязва с указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг. Тогава се учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника. Тогава са връчени и 33 ордена на герои от Руско-турската освободителна война.

По време на социализма има прекъсване в честването. Празникът е възстановен с решение на Министерски съвет през 1993 г. след близо 50-годишно прекъсване. На Гергьовден всяка година Денят на Храбростта и празник на Българската армия се отбелязва с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите български войници.